Последни Новини

Представиха културни ценности от ХІХ и ХХ век в музей „Етър“ в Габрово

Велико Търново е „последният дом” на Павел Бобеков
май 28, 2020
Тестват американско лекарство срещу витилиго върху 300 доброволци
юни 1, 2020
Покажи всички

Представиха културни ценности от ХІХ и ХХ век в музей „Етър“ в Габрово

????????????????????????????????????

Изложбата е под наслов „Дарени предмети, споделени истории“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Втората част на изложбата „Дарени предмети, споделени истории“ може да бъде разгледана музей „Етър“. Двадесет и седем различни по вид и характер движими културни ценности от втората половина на ХІХ до 80-те години на ХХ век да включени в нея.
Директорът на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова дари риза, престилки, вълненик и кърпи от плевенското село Гиген. Майстор Добринка Ненова – документите на баща си Иван Ковачове, дългогодишен кожар в музея. Престилки, възгланици и тъкани от село Кметовци са част от дарението на Иван Христов. Изработени са от неговата баба.
Николай Гичев от Стара Загора обогати колекцията на музея с нож с марката на новомахленската майсторска фамилия Данаилови.
Розмари Казасова, позната на габровци с любовта си към котките, предостави брошури и документи от края на ХІХ и началото на ХХ век. Художникът Васко Василев от Севлиево изненадва с авторски акварел на къщата от с. Тумбалово, която е прототип на красяща етърската чаршия къща със самарджийска работилница.
Различни са даренията и дарителите, но онова, което ги свързва, е желанието им за съхраняване на частици от историческата ни памет.
Екипът на музея изказва благодарност на дарителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!