Последни Новини

Пчелари от Еленския Балкан отчитат увеличени продажби на мед по време на пандемията

Свищовска студентка участва в международна конференция в областта на митническия контрол
май 26, 2020
Превръщат Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе в дестинация за културен туризъм
май 27, 2020
Покажи всички

Пчелари от Еленския Балкан отчитат увеличени продажби на мед по време на пандемията

Рязко скочило и търсенето на пчелен прашец и клеева тинктура

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Увеличени продажби на мед и пчелни продукти по време на коронавирусната епидемия отчитат пчелари от Еленския Балкан. Търсенето на билков мед, на пчелен прашец и клеева тинктура е нараснало, заради лечебните им свойства. Това споделят пчелари от еленското село Яковци.
Те подчертават, че районът е екологично чист и няма отравяния на медоносните пчели вследствие третиране на промишлени култури. Производителите обаче са недоволни заради ниските изкупни цени на меда на едро, които се влияят от вноса от Китай и Украйна.
Здравко и Поликсена Кръстеви се занимават с пчеларство от 20 години. В пчелина си в Яковци отглеждат 190 пчелни семейства.
„Районът е екологично чист, добивите са по-малко , медът е с добри вкусови качества. Основно вадим акация и липов мед, добиваме и билков мед. По-рядко има и манов мед. Това са основните паши, добивите са средно около 10-15 килограма на паша. А тази година добивите от акация са добри“, разказва Здравко Кръстев.
Според съпругата му Поликсена Кръстева пчелите събрали и букет от глог, череша, дивата череша, а билковият мед напоследък се оказва особено предпочитан.
Еленският Балкан е съхранен като екологичен район без промишленост и медът му вече е прочут като чист природен продукт. Освен вкусовите му качества, се търси и заради лечебните му свойства.
„Сега при този вирус доста прашец и клеева тинктура се продаде. Хората четат за пчелния прашец – наистина е с много полезни качества. Пчелен прашец- десет години добиваме. Специално са за имунната система и клеевата тинктура и пчелният прашец са доста добри“, коментира Поликсена Кръстева.
От няколко години в Елена организират празник, посветен на меда, който популяризира балканския продукт като деликатес.
“Нашият мед има добри качества , а фестивалът „Медена седянка“ го популяризира. Добиваме пчелен прашец, пчелен клей, восък”, изтъкват пчеларите.
В планинския район почти не се отглеждат земеделски култури и пчелите не са застрашени от натравяне в резултат на обработката им. Дъждовните и хладни майски дни влияят на пчелните семейства.
Пчеларите от Яковци имат постоянни клиенти, не само българи, но и чужденци харесват техния мед и пчелни продукти. От години не са променяли цената на дребно.
„О години поддържаме цена от 10 лева за килограм. Преработватели и търговци обаче предлагат много ниски изкупни цени на едро на биологичния мед.Преди година продадохме биологичен мед на цена от 4 лева”, разказва Кръстев.
По думите му дъмпингов внос от страни извън Европейския съюз влияе пагубно на пазара на меда. Кръстеви са се възползвали от европейско подпомагане на пчелното стопанство в Яковци.
„Кандидатствахме сме по Мярка 11 „Биологично пчеларство“, бяхме одобрени и една година получавахме субсидия“, уточнява Поликсена Кръстева.
Медът и пчелните продукти, които добиват в Яковци, са не само произведени по екологични технологии, но и са със съвременна търговска визия. Продуктите са защитени със сертификати за качество и чист биологичен произход, а производителите са спокойни, че въпреки голямата конкуренция, не подвеждат своите клиенти с качеството.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!