Последни Новини

Превръщат Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе в дестинация за културен туризъм

Пчелари от Еленския Балкан отчитат увеличени продажби на мед по време на пандемията
май 27, 2020
Велико Търново е „последният дом” на Павел Бобеков
май 28, 2020
Покажи всички

Превръщат Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе в дестинация за културен туризъм

Съкровищницата на институцията включва уникална колекция от старопечатни, редки и ценни издания като най-старото от тях е „Четвероевангелие“ от 1690 година

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Съхранената културна среда в съвременните български библиотеки е капитал за развитие на множество инициативи в сферата на културния туризъм. Статистическите данни сочат, че в сравнение с музеите, 98 % от обществените библиотеки у нас не предприемат активности за развитие на културния туризъм като инструмент за устойчиво развитие.
Именно идеята библиотеката да се превърне в атрактивна туристическа дестинация и предпочитано от туристи и гости на града място за посещение е в основата на проекта „Ролята на обществените библиотеки за популяризиране на културно-историческото наследство“, по който Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе работи от миналата година. Той се финансира от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, Модул „Културни индустрии и културен туризъм“.
В рамките на проекта на 27 май се проведе Кръгла маса „Потенциалът на библиотеките за културен туризъм“. Гости на форума бяха проф. Венелин Терзиев – изпълнителен директор на „Реставрация“ ЕАД към Министерство на културата и Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе. В работата на кръглата маса се включиха представители на русенски туристически и рекламни агенции, хотели и онлайн платформи за настаняване, на ресторантьорския бранш, както и неправителствени организации с интерес в сферата на културния туризъм, медии и др.
Гостите бяха приветствани от Теодора Евтимова – директор на библиотеката. Реализираното до момента по проекта беше представено от Силва Василева.
С презентация и прожектиране на специално изработения по проекта рекламен филм присъстващите бяха запознати със съхраненото през вековете богато културно наследство на библиотеката като аргумент за включването ѝ в туристически маршрути. Бяха дискутирани пресечните точки в активностите на участниците и потенциалните междусекторни партньорства между библиотеката и организациите от частния, публичния и неправителствения сектори с интерес към туристическия и рекламния бранш като възможност за развитие и популяризиране на дейността им с помощта на културния институт. Инициативата на библиотеката да се превърне в атрактивна туристическа дестинация беше подкрепена от представители на Регионалния исторически музей – Русе, както и от Венелин Молнар – дизайнер и дългогодишен партньор в различни творчески проекти на институцията.
Специално обученият екип от библиотечни специалисти демонстрира на гостите създадения по проекта туристически културен продукт. По 60-те вити стъпала в красивата стара част на сградата те се качиха в кулата на библиотеката, където е запазен един от малкото в България работещ часовник с камбанен механизъм, произведен през 1922 година и който е паметник на културата. Тук е подредена постоянна експозиция от екслибриси на тема „Културно-историческо наследство“, част от уникалната колекция миниатюрни графики на библиотеката.
От 2005 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира ежегодно Международен конкурс за екслибрис, чрез който се отбелязват различни годишнини и събития. Колекцията съдържа над 4 500 оригинални образци на графичната миниатюра на повече от 1 500 творци от цял свят – участници в конкурса. В кулата е монтирана и специална преса, на която всеки посетител на експозицията може да отпечата за спомен свой екслибрис. Дизайнът на арх. Йордан Илиев дава лице на помещението, в което днес оживява най-новото арт-пространство на нашия град. Идеята е пространството да се промотира и утвърди като културна туристическа дестинация, където туристи, гости и граждани на Русе да могат да споделят изкуството на малката приложна графика и едновременно с това да видят и до се докоснат до съхранения почти век уникален часовников механизъм. В дългосрочен план се предвижда кулата да се превърне в място за организиране на културни и образователни събития, арт-ателиета и други активности, популяризиращи съхраняваното в библиотеката малко известно културно и историческо наследство.
В обиколката из магичните кътчета на библиотеката са включени и пространствата на далечното и по-близко минало, където се съхраняват нейните най-ценни книжни издания- личната библиотека на родения в Русе акад. Михаил Арнаудов – фолклорист, литературен историк и етнограф.Съкровищницата на институцията включва и уникална колекция от старопечатни, редки и ценни издания на български, латински, гръцки, руски, румънски, немски и френски език. Най-старото от тях е „Четвероевангелие“, издадено през 1690 г. в Лвов.
Концепцията за библиотеката като атрактивен обект за културен туризъм, която беше представена на кръглата маса, е показател, че в дългосрочен план ефектът от създадения модел може да се разпростре вълнообразно и сред други сродни организации и е с капацитет да се превърне в работещ механизъм за развитие на потенциала на библиотеките като културни туристически дестинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!