Последни Новини

Организират следкарнавална гюрултия в музей „Етър“ в Габрово

Масонът Захари Стоянов-общественик и писател: „Да живееш, значи да се бориш-робът се бори за свобода, а свободният-за съвършенство”
май 14, 2020
Ретро-книжарница в музей „Етър” предлага книги на символични цени
май 18, 2020
Покажи всички

Организират следкарнавална гюрултия в музей „Етър“ в Габрово

 

Проявата е насрочена за 16 и 17 май

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Карнавалът – най-значимото за Габрово събитие, насрочено за 16 май, продължава и на следващия ден – 17 май, в „Етър“-а, където вече се приготвят за Следкарнавална гюрултия. Във времената, когато COVID-19 не шестваше по света многобройни участници в карнавалното шествие пренасяха доброто си настроение в музея.


“Преди десетилетия на това му се казваше „да вдигнеш страшна гюрултия“. През 2020 голямата гюрултия ще бъде в карантина, а на нейно място се очаква гюрултия с нетолкова претенциозни размери”, коментират уредници.
С COVID-19 или без него, в средата на май настроението в столицата на хумора и сатирата е приповдигнато. И ако организаторите на Карнавала са избрали тази година мотото му да бъде „Габрово 2020 – между Изтока и Запада“, то в музей „Етър“ Следкарнавалната гюрултия залага на друга гранична линия – „160 години – между селото и града“.
На 17 май от 11:30 часа по Занаятчийската чаршия в музея започва дефилето на градски кокони, придружавани от елегантни господа. На безопасна дистанция ще се проведе друго шествие – на селски моми, ергени, на някоя и друга буля, сподиряна от погледите на вече минали под венчило левенти. Всеки на поне 1,5 метра разстояние от другите.
Събитието е посветено и на 160 години от обявяването на Габрово за град. Екипът на музей „Етър“ изказва благодарност на РИМ – Габрово за предоставените градски ретро костюми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!