Последни Новини
Проф.Венелин Терзиев-отдаден на науката
май 5, 2020
Честват се 85 години от издигането на емблематичните паметници „Майка България“ и „Велчова завера“ в Търново
май 6, 2020
Покажи всички

Майори с име Георги обучават курсанти в НВУ

 

Двамата офицери от Катедра „Военни науки“ са пример за бъдещите бойци

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Националният военен университет /НВУ/ „Васил Левски“ във Велико Търново е еталон за обучение на кадри за родната армия, както и за структурите на НАТО. За добрата подготовка на бъдещите офицери, основна заслуга имат преподавателите във военния ВУЗ. Пример за такива обучители са Георги Белчев и Георги Попов, които в Деня на храбростта- 6 май честват професионален празник и имен ден.

И двамата са възпитаници на НВУ. Те са майори, асистенти, докторанти и преподаватели към Катедра „Военни науки“.

Майор Георги Белчев е асистент в катедрата от 2,5 години и докторант от година и половина. Пише дисертационен труд на тема „Усъвършенстване обучението по тактическа подготовка на курсантите“. Научната му разработка е изцяло насочена към военната подготовка на бъдещите офицери и ще подпомогне университета при обучението на бъдещите армейски кадри.

Другата ми дейност е водене на занятия с курсантите от I до V курс по различни дисциплини, които са включени във военната им обучение“, споделя майор Белчев.

Офицерът не крие, че по време на пандемията има затруднения с практическите занятия.

За съжаление те не могат да се проведат дистанционно, защото се правят при полеви условия, с техника и оръжие. Извънредното положение обаче обхвана период, в който почти няма планирани полеви занятия и затова след отмяна на ограниченията, за три-четири седмици ще наваксаме със занятията“, убеден е майор Белчев.

Той пояснява, че теоритичната подготовка пък се осъществява дистанционно.

Имаме онлайн платформа. Изпращаме материалите на курсантите, поддържаме връзка с тях и по телефона. Когато се налага, идват в НВУ като при спазване на условията срещу заразата, изясняваме казуси, отговаряме на поставени от тях въпроси. В постоянна връзка сме с обучаемите“, казва още майор Георги Белчев.

36-годишният преподавател допълва, че вече се подготвя за предстоящите практически занятия с курсантите, които започват веднага след като бъде отменено извънредното положение. „Обучението е изпълнение на различни задачи на бойното поле и включва предимно боравене с техника и оръжие. Всичко, което не може да се разиграе на компютъра, се прави на полигона. Военните симулации също са в кабинет и в момента не бихме могли да ги използваме, защото не се допуска струпването на много хора на едно място“, обяснява майор Белчев.

Самият той вече има богат опит като военнослужещ. Завършил е НВУ през 2006 г. , обиколил е три гарнизона. Има две участия в мисии в Ирак и Авганистан. Завършил е и Военна академия и вече има натрупани 14 години стаж в армията.

Търновецът решил да стане преподавател, защото искал да предаде придобитият опит на младото попълнение.

Споделя, че ще отпразнува Гергьовден в тесен семеен кръг със съпругата и децата си.

Съименникът му, колега и добър приятел майор Георги Попов пък е родом от град Девин. От 2016 г. преподава Огнева подготовка в катедра „Военни науки“. Предстои му защита на докторантура като темата на дисертационния му труд е изцяло насочена към огневата подготовка и изследване възможностите на методиката за обучение на курсанти и специализанти в НВУ.

Завършил е Националният военен университет в старата столица през 2002 г. Шест години е служил в Банско. През 2008 г се върнал във военния ВУЗ.

Ако преди това някой ми беше казал, че ще работя в университета, нямаше да му повярвам. Но по стечение на обстоятелствата сега преподавам в престижното учебно заведение. Шест години бях зам.командир на рота в курсантски батальон, а от 4 години съм преподавател. Интересна ми е тази професионална дейност и с желание я практикувам. Искам да вдъхновя курсантите и да запаля хъс у тях към оръжията“, разкрива амбициите си 40-годишният асистент.

И двамата офицери са категорични, че работата с младите бойци е изключително предизвикателство. Майорите Белчев и Попов са единодушни, че момчетата и момичетата, които се обучават във военния университет са амбициозни и любознателни. Опитът е научил двамата асистенти, че към всеки курсист трябва да се подхожда индивидуално.

Част от новоприетите курсанти след известен период осъзнават, че тук не им е мястото, че тази професия не е за тях и напускат. Не могат да свикнат с реда, с различната обстановка, с по-строгия режим, с физическите натоварвания, както и с наложените ограничения и затова се отказват“, разказват майорите.

Те допълват, че има обаче и доста мотивирани момчета и момичета, които се отнасят изключително сериозно към усвояването на военната професия.

Интересуват се от новостите в областта на оръжията. Прави ми впечатление, че най-добре запомнят и най-бързо се справят с новия учебен материал, когато им се представи на екран. Визуално възприемат много бързо. Младото поколение има много добра зрителна памет. В момента младежите имат неограничен достъп до информация и някои идват в учебното заведение подплътени с толкова солидни знания, които отговарят на нивото на обучение на втори-трети курс“, уточнява майор Попов.

Интересуват се живо от международната обстановка и причините за военните конфликти в Сирия, Ирак“, допълва майор Белчев.

Асистентите разказват, че във военното училище има отбори по стрелба в различни направления.

И това е един от стимулите за по-любознателните, които биха искали да задълбочат знанията и уменията си. Предоставяме им най-актуалната информация, както за България, така и за НАТО, поддържаме контакти с Военна академия“, изтъква майор Белчев.

Дейните офицери споделят, че в практиката си неведнъж са се сблъсквали с непредвидени и стресови ситуации.

Преди да излязат на стрелбището, курсантите минават през симулатора, научават положението и начина на стрелба. Странното обаче е, че някои от тях в момента, когато излязат на стрелбището, поставят бойните патрони в автомата и легнат на рубежа за откриване на огън и настава тотален блокаж. Явно се задейства психологическа бариера и при такива реакции се налага да се приложи индивидуален подход“, разкрива майор Попов.

Преди да отидат при колегата да стрелят с истинските патрони, минават през нас като тренират с халосни патрони. При този вид тренировка се симулира шума и отката на автомата. Стигало се е обаче до изпускане и дори хвърляне на оръжие, треперене на ръцете“, казва майор Белчев.

И двамата офицери обаче са категорични: „Свидетели сме на тенденцията, че при жените има по-силно желание да служат. Дамите са по-мотивирани и дисциплинирани“.

За да са непрекъснато в кондиция и да са пример за курсантите, докторантите майори поддържат добра физическа форма с всекидневни спортни занимания. Освен това стриктно следят новостите във военната сфера и самите те непрекъснато се обучават, за да са на завидно ниво на компетенция пред курсистите.

В учебния план са предвидени занятия за оцеляване в екстремни условия в продължение на 5 дни. Провеждат се вече не само с първокурсниците, но се тества психическата и физическа устойчивост и на завършващите курсанти от пети курс“, казват военните асистенти.

И за двамата най-амбициозните планове в кариерата на този етап са дисертациите.

Ако не ги напишем, ще трябва да напуснем Националния военен университет, защото сме подписали 6-годишни договори и трябва да изпълним поетите професионални ангажименти“, категорични са Георги Белчев и Георги Попов.

Снимки-Веселина Ангелова и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!