Последни Новини

Община Павликени закупи комбиниран багер-товарач за превенция на природни бедствия

Организират първият онлайн фестивал в България
април 15, 2020
На Велики четвъртък се багрят яйцата и се подновява кваса, за да се подхваща нов живот
април 15, 2020
Покажи всички

Община Павликени закупи комбиниран багер-товарач за превенция на природни бедствия

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Комбиниран багер-товарач, който ще се използва за превенция на природни бедствия, е доставен в Павликени. Машината, снабдена със специализирано оборудване за почистване и поддръжка на речни корита, е марка Hidromek, модел HMK102S. Тя е закупена в рамките на съвместния проект на Окръг Кълъраш, Румъния, Община Павликени и Инспекторат по жандармерия на окръг Кълъраш “Бригада генерал Барбу Парайану”.
Двете институции съвместно извършват дейности за управление на риска от природни бедствия по проект „Ефективно управление при извънредни ситуации в трансграничния регион Кълъраш-Велико Търново“ по програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020. Стойността на целия проект е 949 800 евро, от които 473 000 евро са определени за дейности в община Павликени.
Конкретната цел на проекта е да се подобри съвместното управление на риска в трансграничния регион, за да се увеличи защитата на околната среда и населението срещу природни и причинени от човека опасности, както и да се увеличи безопасността чрез прилагане на съвместно партньорство в областта на механизмите за ранно предупреждение и реагиране в извънредни ситуации и предотвратяване на признати природни опасности чрез оборудване за управление на опасностите и устойчивост на бедствия.
Новата машина ще способства за постигането на тази цел. Тя е оборудвана допълнително с багерна кофа с ширина 300 mm, шкарпираща багерна кофа с ширина 1200 mm, хидравличен чук, хидромотор със свредел, гребло за сняг, мулчер за храсти, клони и трева TT100 с ширина 1000 mm, грайферна кофа за почистване на реки, палетни вилици, трапецовидна кофа за багерната стрела и четка с оросителна система за почистване на улици и алеи.
В рамките на съвместния проект се предвиждат действия за почистване речните корита на реките Михалска и Ломя и превенция на бедствия.
Река Ломя е наводнявала периодично обширни градски и селски райони. През недалечната 2005 г. вследствие на поройните дъждове реката преля и. в село Бутово водната стихия събори 7 къщи и над 30 стопански постройки. Залети бяха четири моста, над 70% от жилищата и 80 декара дворове. Хората в селото и до днес с мъка си спомнят за страшното бедствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!