Последни Новини

Реставрират къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов със 140 000 лева

Проведоха онлайн Национално ученическо състезание по „Икономикс” в Свищов
април 13, 2020
Инвестират 250 000 лева в детски площадки в Свищов
април 13, 2020
Покажи всички

Реставрират къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов със 140 000 лева

 

Средствата са осигурени от Министерството на културата

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Министерството на културата отпусна 140 000 лева за ремонт, и реставрация на къщата музей „Алеко Константинов” в Свищов. С лошото състояние на покрива и фасадата на музея, както и с изготвения от община Свищов, и Градски исторически музей в крайдунавския град проект за ремонт, и реставрация бе запознат лично министърът на културата Боил Банов. Благодарените на това бяха предприети неотложни мерки за спасяване на сградата.
Ремонтът вече стартира. Ще бъде направен основен ремонт на покрива – подмяна на компрометирани участъци от дървената конструкция и на дъсчената обшивка, хидроизолационния слой, летвите и керемидите, топло-изолация от каменна вата. Предвидена е фасадна реставрация – мазилки, корнизи, пиластри, подмяна на дограма, сенници.
Къщата музей „Алеко Константинов“ притежава статут на единична архитектурно-строителна и историческа НКЦ, с категория „национално значение“. Опазването на сградата и експозицията са основна цел на община Свищов, а в резултат на изпълнението на заложените в проекта дейности ще бъде опазен, и съхранен за поколенията родния дом на Щастливеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!