Последни Новини

Студентският съвет на ВТУ настоява пред МОН за бройки в специалностите „Политология” и „Туризъм”

Студенти предлагат икономически мерки за творците
април 7, 2020
Назначиха адмирал Велко Велков за командир на Флотилия Бойни и спомагателни кораби
април 7, 2020
Покажи всички

Студентският съвет на ВТУ настоява пред МОН за бройки в специалностите „Политология” и „Туризъм”

Второ писмо изпратиха студентите, подкрепи ги и Градския ученически парламент в старата столица

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Преди близо месец, на 9 март, председателят на Студентския съвет на ВТУ Александър Узунов изпрати официално становище до министъра на образованието Красимир Вълчев, в което изрази несъгласието си спрямо очертаващата се втора поредна академична година без отпусната нито една бройка държавна поръчка за специалностите „Политология“ и „Туризъм“ в университета. Към позицията на Узунов се присъединиха Дипломатически клуб „Имхотеп“ към университета, както Градски ученически парламент – Велико Търново.
Тъй като няма получен отговор от министерството, днес Студентски съвет изпрати повторно своето становище до министър Вълчев, с копие до директор на дирекция „Висше образование“ Галина Дреновска и до младши ескперт Христина Иванова от дирекция „Висше образование“ към МОН:
„Студентски съвет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ осъзнава отлично, че страната ни се намира в безпрецедентен досега период на извънредно положение поради глобалната пандемия от COVID-19, и върху плещите на г-н Вълчев и останалите членове на Министерски съвет лежи невероятната тежест за справяне с кризата в своите ресори и взимане на максимално бързи и ефективни мерки, които да гарантират нормалност в настоящите извънредни обстоятелства. Безспорно, че предприетите мерки досега в условията на извънредно положение дават добър резултат, което е положителна новина за всички нас. Проявяваме пълно разбиране към забавянето на отговора от страна на МОН досега и сме сигурни, че вниманието на г-н Вълчев и експертите, работещи към институцията в последните няколко седмици, е било насочено към нетърпящи отлагане текущи задачи в министерството.
Въпреки деликатния за цялото ни общество период, с настоящото съобщение бихме искали да подчертаем, че COVID-19 не е замъглил паметта на търновските студенти, които са достатъчно прозорливи, за да планират връщането към нормалността и живота след пандемията. А специалностите „Политология“ и „Туризъм“ са незаобиколимо парче от пъзела на нормалното и пълноценно съществуване на Великотърновския университет, със своята репутация на „ковачница“ за млади и компетентни политически експерти и висококвалифицирани специалисти по туризъм, за което гарант е отличното качество на подготовка, която студентите в тези специалности получават от своите преподаватели във ВТУ.
Наше дълбоко убеждение е, че отговорна и далновидна институция като МОН следва да се вслуша в изнесената в становището аргументация и да преосмисли настоящото необмислено, прибързано и, по наше мнение, крайно несправедливо решение.
Надяваме се на скорошен положителен отговор, с който да се гарантира продължаването на нормалното съществуване на специалностите „Политология“ и „Туризъм“ в нашия университет.” – се казва в писмото до МОН на Студентския съвет на ВТУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!