Последни Новини

Зърнопроизводителите от Търновско се готвят за пролетна сеитба

Психотерапевтът Адриан Аврамов от Велико Търново: Психолози трябва да работят с хората на първа линия в битката с COVID-19
април 7, 2020
Студенти предлагат икономически мерки за творците
април 7, 2020
Покажи всички

Зърнопроизводителите от Търновско се готвят за пролетна сеитба

 

Фермерите нямат сериозен недостиг на семена и препарати заради налични запаси

ВЕСЕЛИНА НАГЕЛОВА

Световната епидемия на коронавирус и наложените извънредните мерки все още не засягат сериозно българското земеделие. Зърнопроизводителите във Великотърновска област се готвят усилено за пролетната сеитба. Все още няма сериозен недостиг на семена и препарати. Фермерите се организират за пролетната сеитба и много стриктно спазват социалната изолация, за да излязат работниците им здрави на полето. Андрей Андреев е управител на земеделско стопанство в лясковското село Козаревец, където ще засеят 5000 дка с царевица, слънчоглед и соя.
“Предходната седмица бяхме пуснали работниците с оглед положението в страната, Европа и света от този коронавирус и поради лошото време съчетахме и двете. Взели сме съответните мерки, раздали сме им маски и обезопасителни ръкавици. Почистваме си офисите, външни лица почти нямат достъп до нашата база. Има ли заразен, заболял, това означава, че всички ще минем в карантина и работата при нас ще приключи”, разказва агрономът Андрей Андреев.
Сеитбата на пролетниците в стопанството на Румен Тодоранов в горнооряховското село Поликраище закъснява с около 10 дни заради лошото време. Всеки момент 7 негови механизатори ще излязат на полето и ще засеят 2000 дка с царевица и слънчоглед.Във Великотърновския регион зърнопроизводителите все още не изпитват сериозен дефицит на семена и препарати, заради затворените външни граници, тъй като са се запасили с големи количества.
„Има обаче такъв проблем в страната. Научавам за това от колеги, които явно по-късно са си поръчали семена, препарати“, признава Андреев.
Румен Тодоранов уточнява, че семената основно пристигат от Румъния, защото всички фирми от този бранш имат там бази и през първите дни, когато се обяви карантината е имало забавяния на доставките, които обаче не са били фатални.По думите на Тодоранов, засега цените на хлебната и фуражната пшеница на световните борси не се е повишила сериозно.
“Растат цените, но не са чак в такива големи размери. Според мен е по-скоро спекулативно или заради презапасяване. Предполагам, че до края на новата кампания през юни всичко да се нормализира. Ако в нашия сектор смея да кажа, че нещата не са на дъното или на средно ниво, то има сектори които много ще пострадат”, прогнозира Тодоранов.
По думите на земеделските стопани падналите валежи в края на февруари и през март повлияха благоприятно на есенниците.
„Пшениците са в добро състояние, справили сме се с наторяването, с пръсканията за плевели. От 1 март до момента са паднали дъждове от около 60-70 литра на квадратен метър и засега влагата е достатъчна“, обяснява Тодоранов.
Относно разрастващата се епидемия и сложната ситуация в света, земеделските производители се шегуват, че са свикнали на високия стрес, тъй като тяхната дейност и реколтата зависят изцяло от капризите на природата.

Снимки: Кристиян Минков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!