Последни Новини

Организират ХVI Международен конкурс за екслибрис 

Фармацевтът и фитотерапевт Катя Иванова: Котешкият нокът и Витам С предпазват от коронавируса
март 10, 2020
Китайската култура, архитектура и митология в картините на проф. Пламен Легкоступ
март 11, 2020
Покажи всички

Организират ХVI Международен конкурс за екслибрис 

Инициатива „Ex Libris – Ex Inventions” 2020 г.на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе е вдъхновена от три думи- Съвършенство, Смисъл, Съпричастност

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Организират ХVI Международен конкурс за екслибрис в Русе. В края на април изтича срокът за приемане на творбите, които ще се състезават в Шестнадесетото издание на форума – „Ex Libris – Ex Inventions” за миниатюрни графики. Той е организиран от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в крайдунавския град. Инициативата е посветена на световните изобретения и иновации.


Конкурсът е престижен за институцията и за града. Той е в духа на мисията на съвременните библиотеки да съхраняват, опазват и популяризират постиженията в сферата на културата и изкуството. Отворен е за творци от всички националности, без възрастови ограничения. Има състезателен характер. Наградите са в две категории – за лица над 18 години и деца и ученици. Всички получени творби се дигитализират и са достъпни през уебсайта на библиотеката. Отпечатва се и цветен двуезичен каталог с творби на участниците. Церемонията по награждаването на отличените в конкурса традиционно се провежда в края на месец септември с откриване на изложба.

“Конкурсът е създаден през 2005 година с идеята чрез екслибриса като книжен етикет, с неговата лаконичност и изящество на рисунъка, да се разкрие връзката между книгата и световното културно наследство. Форумът е една от културните емблеми на Русе, естествена част от артистичните традиции на града. Все по-голямата му международна популярност и авторитет привличат нови и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят. В петнадесетгодишната му история са вписани имената на над 1500 художници от различни графични школи и на различна възраст от 55 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка“, споделят организаторите.
Жури на конкурса са били творци и експерти в областта на графичното изкуство, като проф. Божидар Йонов, проф. Тодор Варджиев, проф. Радко Спасов, проф. Димо Колибаров, Иван Токаджиев, Володя Кенарев, Онник Каранфилян, Кольо Каранфилов, Димитър Грозданов, Петър Лазаров, Антоний Софев, Иван Иванов – Йоаний, Теодор Лихо, Питър Смит, Марта Якобович, Фил Рисбек, Ерик Оливарес, Саша Панчич, Димитър Вуядинович, Владо Горески и др.


След проведените 15 издания на конкурса Русенската библиотека притежава уникална колекция от почти 5000 екслибриса, които са представени в Европейската дигитална библиотека – EUROPEANA. С част от нея са създадени мобилни изложби, които гостуват в обществени и културни институции в цяла България. Предстои подреждането на постоянна експозиция от екслибриси в кулата на библиотеката, която ще бъде превърната в музей по спечеления миналата година проект „Ролята на обществените библиотеки за популяризиране на културно-историческото наследство“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“.

През Третото хилядолетие латинският израз „ex libris“ е много повече мисловен етикет, отколкото само символ или печат, който обозначава притежателя на една книга. В модерния свят на технологиите изчистената рисунка е като калейдоскоп на изяществото и творческата свобода. Може би затова, но и поради много други причини, в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе през 2005 г. съвсем не случайно се „ражда” идеята да се създаде уникален международен конкурс за exlibris. Така през годините различни културни и знакови събития в България и в света се вграждат в русенския exlibris като белег за принадлежност към съвремието, което превръщаме в история. „Еx Libris – Ex Cinema“, „Ex Vino – Ex Veritas”,  „Еx Libris – Ex Libertas”,  „ЕX Libris- Ex Litera” са само част от темите, предизвиквали таланта и въображението на съвременните художници-графици отблизо и далеч.

5.0.3

Конкурсът се превръща във феномен на колективна културна памет. Включените в него творби придобиват енциклопедична стойност на нематериално наследство, създадено с особени знаци и модерни послания към поколенията. Неусетно се видоизменя и смисълът на връзката между писателите/авторите, книгите, читателите и публиката, която се увлича от магията на изящните рисунки. Благодарение на форума, Дунавският бряг и Библиотеката се превърнаха в пристан и дом  на десетки световни творци на exlibris. Всяко следващо издание на конкурса показва колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия. Дори и в рамките на една тема, която винаги се подбира много прецизно, конкурсът постига целта си да създава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено проникновение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!