Последни Новини

Топ адвокат радетел за благородни каузи

Вложиха 1,9 млн.лева в ремонт на помещения и оборудване на Симулационен център в НВУ
март 5, 2020
Организират Седма международна научна конференция “Еволюция срещу революция или за моделите на развитие” в Русе
март 7, 2020
Покажи всички

Топ адвокат радетел за благородни каузи

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Адвокат Митко Минев е признат радетел на благородни каузи. Известен е с дългогодишна обществено-полезна дейност и дарителство. Заради заслугите му, е предложен да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ навръх празника на старата столица-22 март. Номинацията на топ юриста е от Инициативен комитет от знакови личности-митрополит Григорий,археологът проф. д- р Хитко Вачев, директорът на РИМ д-р Иван Църов, преподавателите от ВТУ проф.Иван Харалампиев и проф. Николай Даскалов, арх. Матей Савов и др.

Митко Минев е колоритна личност- професионалист, естет, бохем. Роден е навръх 1 май , а сакралната дата е орисала животът му да е изпълнен с усърдна работа.

Всеки труд е достоен за уважение, щом човек с дейността си е полезен за себе си, за семейството си, за хората около себе си“, споделя житейското си верую Минев.

Прекрачил училищния праг едва на 6 г. Завършил математическа паралелка в гимназия „Васил Друмев“ , но наблягал на хуманитарните науки-литература, история. Баща му настоявал да стане лекар като по-голямата си сестра, която е невролог.

Четях много исторически книги. Мечтаех да съм следовател. Кандидатствах „Право“, но ме приеха „История“ във ВТУ и на 17 години бях студент. Имах само отлични оценки, но любовта към „Правото“ надделя и на следващата година се отдадох на юридическата наука в СУ“, разказва Минев.

След дипломирането си до момента е работил само като юрист. Бил е съдия, 9 г. следовател, а от 1990 г. е адвокат.

Докато бях следовател, преминах обучение в Стопанската академия в Свищов и се специализирах в разследване на тежки икономически престъпления. След зората на демокрацията реших, че е крайно време да стана адвокат, да изляза от рамката на тясното профилиране и напуснах. Да практикуваш като адвокат е много по-различно от това да си отличник юрист. Теорията е важна, но тръпката е в практиката, при избора на тактика, която да е работеща, справедлива, доказваща правотата и с която да успееш да убедиш съда в твоята кауза. Не мога да възприема при сегашното обучение на младите ни колеги, изпитите им да са чрез тестове. Това е вид лотария, проба-грешка и не е метод да се установи дали един човек има достатъчно знания“, коментира Минев.

От 1973 г. е член на Съюза на юристите в България, а през 1987 г. и зам.председател на Съюза на юристите във Велико Търново.

Тогава вече се усещаше духът на промяната и с колегата Иван Няголов, който работеше в Арбитражния съд , решихме да направим първата адвокатска кантора извън съдебната палата. Бяхме първите оборудвани с компютър, а с колегите спорехме дали на пишеща машина или на компютър ще бъде изготвен по-бързо един нотариален акт. Заявявах им, че на пишещата машина един акт, ще се изготви по-бързо, но на компютър за малко повече от това време ще могат да се подготвят десет акта“, разказва Минев.

Историята на видни търновски адвокати от началото на 20 век, които са били отдадени в обществената си дейност, оказала влияние при работата му в Съюза на юристите.

Организирахме изнесени семинари в България и в чужбина. Възстановихме честването на празника на юриста, което съвпада с годишнината от приемането на Търновската Конституция“, изброява именитият юрист.

През 2016 г. той е удостоен с почетния знак на СЮБ за Професионални постижения и активна дейност. Сред знаковите процеси, по които е бил адвокат са мегаделата за аферата „Акрам“, срещу Марко Михайлов заради пиратски компактдискове, срещу бившия кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев , зад гърба му са множество търговски и стопански дела…

Участвал съм в приватизацията като един от съучредителите на „Север Холдинг“. Масовата приватизация премина под знака на закона. След това пазарът с акции на приватизираните предприятия се освободи и тогава от подмолите изплуваха „големите риби“ и преразпределиха „баницата“. Не смятам, че възобновените сега разследвания за раздържавяването, ще завършат с осъдителни присъди. Изтърван е моментът. Една правова държава е редно да спазва собствените си закони и Конституцията. Навремето имаше много възбудени такива дела, но повечето приключваха на ниво досъдебно производство и дори без повдигане на обвинения. Активността на прокуратурата в момента отговаря на това, което възприема електората и на приказката за хляба и зрелищата. Приветствам мерките, които предприема Иван Гешев срещу битовата престъпност, олигархичните кръгове, икономическите злоупотреби“, казва Минев.

Видният правист се слави като изявен общественик.

За него е чест, че от 1993 г. е в УС на Младежки клуб по борба „Царевец-Етър 93“.Тимът е възпитал и създал състезатели, завоювали призови отличия у нас и в чужбина. От 2008 г. е в УС на Сдружение „Атанас Буров“, чиято цел е развитие и разпространение на идеите и принципите на самоусъвършенстването и духовното израстване. Преди 4 г. с колеги юристи учредили Сдружение за съдебна реформа, извънсъдебно решаване на спорове, медиация и арбитраж.

Където е възможно, настояваме и провеждаме медиация с клиентите си. Всеобщото мнение е, че адвокатът взема парите и води дело, но реално едно извънсъдебно споразумение е много по-добро от всяко съдебно решение. То е в полза само на едната страна, а споразумението удовлетворява всички участници в спора. В нашата кантора, в която сме 7 юриста, не поемаме „кауза пердута“, защото не сме адвокати на всяка цена“, изтъква адвокат Минев.

От 2003 г. е член на доброволческата, хуманитарна, неправителствена организация Ротари Интернешънъл. През 2008/2009 година е избран за президент на Ротари клуб – Велико Търново. През същата година клубът е удостоен с грамота и Бронзов кръст, копие на Кръста за независимост от 1909 г. По време на членството си е бил асистент на дистрикт гуверньора и церемониалмайстор на оранизацията. В момента е дистрикт гуверньор на Ротари – България, длъжност, заемана за първи път от великотърновец. Носител е на отличието на Ротари интернешънъл „Пол Харис + 8” и е член на „Обществото на Пол Харис“ към Ротари интернешънъл.

Ротари клуб е мястото за гражданска изява на хора, които искат да променят нещо за обществено благо. Организацията ни се отличава с това, че имаме Фондация,която е моторът на Ротари. Дарените средства се ползват от клубовете за значими каузи в общността“, подчертава Минев.

 

 

Запален ловец, земеделец и скиор

 

Цялата фамилия Миневи са юристи. Съпругата му Даниела е успешен юрист, председател е на Адвокатската колегия във Велико Търново. Двете им дъщери Рада и Катина също са прависти. Рада е експерт по хазартно право, специализирала е в Източна Азия, Сингапур, Южна Америка и има публикувани научни трудове в това направление. Катина пък е съдия.

Митко Минев обича да отмаря в наследствения си имот с 3 декара двор в село Момин сбор. Грижи се за лозе, китна морава, цветя и 80 овошки. Признава, че е запален ловец, рибар и скиор.

 

За него:

 

 

Росен Илиев, адвокат:

 

Удоволствие е да се работи с него

 

Митко Минев е изключително опитен и добре подготвен юрист. Много е коректен. При всяко едно общо дело, научавам по нещо ново в професионален аспект. Удоволствие е да се работи с такъв колега.

 

 

Дешка Рачевец, нотариус:

 

Добър организатор и обединител

 

Митко Минев е дейна обществена личност. Той е много добър организатор. Умее да обединява и да сплотява хората около себе си в името на добри дела.

 

 

Проф.Хитко Вачев, археолог:

 

Безценен приятел, интелектуалец и активен общественик

 

Митко Минев е безценен приятел и интелектуалец.

Като ротарианец има значителна заслуга за множество инициативи в полза на Велико Търново. Сред тях са изграждане на чешма в парк „Марно Поле” и фонтан до Художествената галерия, подпомагане на манастир „Св. Троица“ и на музикални формати за изява на талантливи деца. Оказал е подкрепа за възстановяването на Багриловия надпис и изготвяне на проект за Балната зала на Военния дом. Инициатор е на благотворителни акции за закупуване на медицинска апаратура за местната болница и белодробния диспансер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!