Последни Новини

Вложиха 1,9 млн.лева в ремонт на помещения и оборудване на Симулационен център в НВУ

Петранка Новосад представя стихосбирката „Цветни вълшебства“
март 5, 2020
Топ адвокат радетел за благородни каузи
март 7, 2020
Покажи всички

Вложиха 1,9 млн.лева в ремонт на помещения и оборудване на Симулационен център в НВУ

Той е единственият у нас и в целия Европейски съюз

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вложиха 1,9 млн.лева в специализирано лабораторно обзавеждане и ремонт на помещенията, в които ще бъде разположен Симулационният център на Наоналния военен университет /НВУ/ “Васил Левски” във Велико Търново .
Симулационният център ще се използва за обучение на кадри за управление на риска при бедствия и аварии. Обектът се изгражда във Втори учебен корпус във факултет „Общовойскови” на военния ВУЗ. Строителството стартира през 2018 г. по проект „Изграждане и развитие на център за компетентност с наименование Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска”. Финансира се по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Предстои да се доставят елементите за единната софтуерната система, а окончателното завършване се очаква в началото на месец септември.В рамките на центъра ще бъде изградена и лаборатория за борба с бедствия и аварии с използване на високопроходими машини. Ще бъдат набавени данни за ключови обекти от критичната инфраструктура в страната. От област Велико Търново различни сценарии при настъпващи бедствия ще се разработят за язовир Йовковци.
Подобен център не съществува нито в България, нито Европейския съюз. Има перспективата да стане водещ елемент на научната инфраструктура. Заради това участието на НВУ е много ключово от гледна точка на позиционирането му сред водещата научно-изследователска инфраструктура у нас.
Проектът се реализира в партньорство с три института на БАН и четири университета, като водеща организация е Институтът по роботика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!