Последни Новини

Нужни са 1,4 млн.лева за недостроена база на белодробната болница в Търново

Проф.Маруся Любчева: Законът за висшето образование за 25 години е променян 50 пъти
февруари 25, 2020
Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово
февруари 25, 2020
Покажи всички

Нужни са 1,4 млн.лева за недостроена база на белодробната болница в Търново

 

Директорът д-р Стела Денчева иска да разкрие отделения по детска пулмология и алергология, каквито липсват в региона

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Амбициозна лекарка за 4 години усърдна работа успя да изведе от финансов колапс специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Д-р Стела Денчева е възпитаничка на плевенския медицински университет, специалист е по вътрешни болести и пулмология. Завършила е менджмънт и докторантура .

Амбицията и е нивото на болницата в старата столица да достигне качеството на обслужване на университетските клиники и дори да се развие като база за специализация.

От 2016 г. работя с невероятен екип и това дава изключителни резултати. Заварих обаче болницата в много лошо финансово състояние. Наследството беше от натрупани над 1, 8 млн.лв. , неразплатени суми към доставчици, дружеството имаше три банкови запора. Благодарение на усилията на целия екип успяхме да стабилизираме лечебницата. Канализирахме дълговете и вече всички плащания са обезпечени. Имаме изтеглен кредит от 300 000 лева, който обслужваме редовно и регулярно изплащаме задължения към НАП. Това е сериозна тежест върху лечебното заведение, която забавя реализирането на нашите изключително сериозни планове за развитието му“, сподели д-р Денчева.

Тя и персоналът на болницата работят усърдно и през последните над 3 години са успели да освежат базата, реновирали оборудването. Закупили нова апаратура за общо 100 000 лева. Това помогнало отново да бъдат създадени клинична и микробиологична лаборатории. Тези звена са били затворени и не са функционирали в продължение на 5 години. За възобновяване на дейността се наложило да се осигури ново оборудване за лабораториите, както и за интензивните стаи. Това пък сега позволява в клиниката да се лекуват и по-тежко болни пациенти.

Станахме много по-търсени и имаме пациенти от цялата Великотърновска област, а също и от още седем други региона на страната. В болницата са привлечени най-добрите пулмолози от областта. Имаме силен екип от медицински сестри, работата върви успешно и благодарение на опитните ни икономисти“, подчертава д-р Денчева.

Директорът на белодробната болница допълва, че за стандартните заболявания стационарът разполага с 35 легла, има 18 легла за болни от туберкулоза, както и 10 легла за долекуване.

В натоварените сезони можем да приемем до около 45 пациента“, казва д-р Стела Денчева.

Наскоро лечебницата получи модерен апарат за над 100 000 лева като дарение от „Ротари клуб“ във Велико Търново. Това е единственият по рода си бронхоскоп в областта, който позволява ранна диагностика на рак на белия дроб. Той е най-честото заболяване сред мъжете и нерядко срещано при жените.

В момента преговаряме с Ротари клуб за Боди плетизмограф. Това е скъпа апаратура, която прави много прецизна диагностика на белия дроб и помага на пулмолозите за оценяване състоянието, както на често срещаните заболявания, но и за поставяне на диагнози на по-редки болести. С такова оборудване разполагат само университетските болници, а тази апаратура е много информативна. Имаме нужда и от осъвременяване на рентгеновото оборудване. Направихме всичко възможно да реновираме рентгените, защото миналата година трябваше да се цифровизира това оборудване. Болницата беше снабдена и с апаратура за кислородни газове като двете инвестиции са общо за около 70 000 лева“, споделя д-р Стела Денчева.

Тя уточнява, че въпреки редовното заделяне на средства за модернизиране на болницата, за погасяването на стари задължения и за обновяване на базата, миналата година успели на два пъти за увеличат заплатите на персонала. „Имаме и недостроена сграда. Градежът е започнал през 2005 г. Министерството на здравеопазването е осигурявало средства за строежа до 2007 г. Ако бъдат осигурени средства за довършването и, болницата практически ще може да увеличи капацитета си двойно. Затова търсим финансиране за завършване на строителството, за оборудване и за включване на новата база в болничната дейност. Ако това се случи, тъй като имаме достатъчно специалисти, имам амбицията там да бъдат разкрити отделения по детска пулмология и по алергология, каквито липсват във Великотърновска област“, категорична е д-р Денчева.

Тя уточнява, че това ще даде възможност болницата да лекува целия целия спектър от белодробни заболявания. Освен това в България няма белодробна болница, която да обслужва и възрастни, и деца, както и лечебница за белодробни и алергични заболявания.

Имаме подкрепата на общинската управа на Велико Търново. Болницата е собственост на общината и по първоначални изчисления за доизграждането на постройката и за оборудването ще са нужни около 1,4 млн.лева. Много е важно болницата да бъде снабдена и с асансьор, защото е на четири етажа и за много пациенти изкачването на стъпалата е много трудно“, споделя още д-р Денчева.

Като специалист пулмолог казва, че статистиката за заболеваемостта напоследък е много черна. Увеличават се случаите на рак на белия дроб. Най-често срещаните заболявания са пневмониите, абцесите, бронхиектазната болест. При децата най-често страда дихателната система.

По отношение на хроничните заболявания няма съществена промяна, но отново сме част от световната статистика. Астмата е най-масовото хронично заболяване на белите дробове и нараства като заема трето място по честота на заболеваемост и като причина за смъртност в световен мащаб. България води черните статистики по респираторна смъртност. Причинителите на тежките болести са предимно замърсяването на околната среда и тютюнопушенето. Туберкулозата е бич, но у нас тя е под контрол и заболеваемостта намалява“, информира д-р Денчева.

Тя е категорична, че проблемът с коронавирусът е разнопосочен.

Огнището на инфекция е в Южно азиатските държави. Хората пътуват много и това създава условия за пренасяне на вирусите. Коронавирусът не е по-различен от всички останали вируси. Така нареченият Птичи грип също стартира от Южна Азия. Заразяват се хора, които не са боледували и нямат имунитет, а и срещу вирусите все още нямаме сигурни средства за лечение, както например имаме антибиотици срещу бактериите. В Африка има вирус, известен като „Ебола“ като смъртността от него е около 50 %, т.е.всеки втори заразен от него, умира“, подчертава д-р Стела Денчева.

Тя препоръчва като профилактика да се спазва добра хигиена и да се засилва имунитета на организма.

В момента е модерно антиваксарското движение. Независимо от него обаче съветвам моите пациенти, както и близки ми да си поставят противогрипни ваксини. Световната здравна организация от години прави анализи за щамовете, които ще се разпространят и с всяка година прогнозите са все по-точни. Лошото е, че грипът е с много различни щамове и човешкият организъм не изгражда траен имунитет.Тази година бяха предвидени 4 щама и ваксините съдържаха антитела срещу тях“, коментира д-р Денчева.

Снимки-Веселина Ангелова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!