Последни Новини

61 търновчета родени благодарение на програмата „Ин витро“

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица
февруари 18, 2020
Съратници на Левски направили два опита да го спасят преди залавянето му в Къкринското ханче
февруари 19, 2020
Покажи всички

61 търновчета родени благодарение на програмата „Ин витро“

Вероника Михайлова, регионален координатор на Фондация „Искам бебе“:
„Увеличават се двойките, нуждаещи се от донорство на генетичен материал“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Над 150 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати финансово за 9 години по програма „Ин витро“ на община Велико Търново. Благодарение на възвишената инициатива са се родили 61 деца. Програмата стартира през 2011 г. с 30 000 лева. Преди броени дни Общинският съвет в старата столица гласува за тази година стартов бюджет от 73 000 лева към програмата за асистирана репродукция. В сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години. По предложение на кмета на старата столица Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е увеличен и през всяка от последните осем години е в размер на 70 000 лева. Приемът на документи за включване в програмата започна от 14 февруари и ще продължи до 16 март.
Сред щастливите жени, станали майки през изминалите години, е и Вероника Михайлова. Тя е учител, а със съпруга си са и музикален дует. Той е пианист, а тя е певица. Често пътували.
„Много обичам деца и исках да се радвам на свое, но се оказа, че имаме репродуктивен проблем. Насочихме се към специализирана клиника. При третия опит забременях и вече имам момченце на 6 години. Докато беше малък синът ми, създадох група в социалните мрежи „Искам бебе – Велико Търново“, където има полезна информация за хора с моята участ. В последствие станах регионален координатор на Фондация „Искам бебе“, разказва Вероника Михайлова.
Дейната търновка е завършила Руска филология, а в момента е учител по руски език, история и музика в ОУ „Христо Смирненски“ във великотърновското село Водолей. Педагожката развива дейността във фондацията изцяло доброволно без възнаграждения. По думите ѝ инициативите, които провежда фондация „Искам бебе“, са многобройни. В края на януари била сформирана група за емоционална помощ и подкрепа. Включили се 6 семейства, но на сесиите присъстват само жените. С тях работи психологът Адриан Аврамов и наблюденията сочат категорично, че инициативата дава невероятни резултати. При първата такава група, част от която е била Вероника, от 12 двойки, които са участвали в практиките за емоционална взаимопомощ, 10 са станали родители.
„Често организираме базари за събиране на средства за подпомагане на двойки, които искат да се сдобият с рожба. Много хора даряват ръчно изработени творби, защото знаят, че събраните пари отиват по предназначение, че нашата кауза е благородна и няма злоупотреби. През 2018 г. от организирането на базари събрахме 4000 лева и подпомогнахме две двойки. Едната жена вече е бременна. Младежи от „Ротаракт“ пък успяха чрез тяхна дарителска акция да съберат 2800 лева, които бяха предоставени на семейство с репродуктивни проблеми и жената също е бременна в седмия месец чрез донорска яйцеклетка“, споделя Вероника Михайлова.
Пъстроцветни чадъри, които украсяваха улицата на занаятите във Велико Търново, известна като Самоводската чаршия, станаха част от дарителска инициатива „Чадъри за нов живот” за „Ин витро” фонда в старопрестолния град. Срещу всяко дарение от минимум 10 лева хората с топли сърца си тръгваха с пъстроцветен чадър, на който бе изобразено логото на Фестивала на занаятите и на каузата за нов живот. Традиция са и коледно-новогодишните базари в парк „Марно поле”.


Сред предстоящите кампании, които инициира Фондация „Искам бебе“ във Велико Търново, са продажбата на мартеници на 29 февруари и 1 март пред сградата на общината в болярския град.
На 5 март млади актьори от театралното студио при Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ за втори път ще играят пиесата „Криворазбраната цивилизация“ в 18 ч. в салона на читалище „Искра”. Приходите от първия спектакъл младежите дарили за каузата „Искам бебе“ като към сумата добавили и своя парична награда. Такава е тяхната воля и сега.
Инициатори за създаването на около 50 общински програми в страната са фондацията „Искам бебе“ и сдружение „Зачатие“.
„Такива програми са внедрени и в други общини на региона като Павликени, Горна Оряховица, но финансовият ресурс там е по-малък. С община Велико Търново работим много ползотворно. Кметството предостави безвъзмездно помещение за нуждите на фондацията”, сподели Михайлова.
Тя поясни, че Фонд „Ин Витро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания и процедури за лечение на стерилитет.Документите се подават в центъра за услуги и информация. Кандидатурите пък се разглеждат от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Парите не се дават на ръка, а се осребряват представени фактури за извършени манипулации. За да получат средства за асистирана репродукция, семействата трябва да отговарят на определени условия – уседналост, да са с поне средно образование, с платени данъци, да не са осъждани, да имат брак или да живеят на семейни начала“, изброява Вероника Михайлова.
Тя допълва, че през миналата година по общинската програма са били одобрени 16 двойки от община Велико Търново. Държавата не подпомага финансово двойки, които са включени в донорски програми. С държавни пари се финансира само класическо Ин витро, за което се отпускат до 5000 лева.


„За съжаление, с всяка година се увеличават двойките с репродуктивни проблеми и това са все по-млади хора. Много са и тези, които се нуждаят от донорство на генетичен материал. Спада възрастовата граница на жените с изчерпан яйчников резерв“, изтъква Вероника Михайлова.
Радетелката на благородната кауза учотнява, че според законовите изисквания донорките на яйцеклетки трябва да са на възраст до 34 години и да имат родено поне едно живо и здраво дете.Една жена може да е донор до три пъти.
Фондация „Искам бебе“ е първата огранизация, въвела в България донорска програма и за жени, и за мъже. Вероника Михайлова пък е координатор за цяла Североизточна България.
„Практиката показва, че жените донори са много по-малко от мъжете донори. Битува погрешно разбиране, че ако една жена дари яйцеклетки, то роденото благодарение на това дете е нейно или че родените деца ще са братя и сестри. Това абсолютно не е вярно. Трябва да се знае също, че донорството е напълно доброволен, анонимен и безвъзмезден акт. На доброволките от съответната клиника се плащат транспортните разходи, както и 1500-2000 лева пропуснати ползи“, разяснява Вероника Михайлова.
Търновката информира, че процедурите отнемат около две седмици като през това време се правят нужните изследвания, подготовка и манипулации на донора и на реципиента.
„На 25 март организацията ще чества 13 години от създаването си. Част от рождения ден на фондацията ще бъде отбелязан с парад на доброто в София“, разкрива Вероника Михайлова и кани всички свои приятели на празника.

Снимки-Веселина Ангелова и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!