Последни Новини

Показват часовника на първият бял заселник в Кения на изложба в музей „Етър“-а

Обновиха с 600 000 лева храма на Лопушанския манастир
февруари 5, 2020
Изложба представя Сухиндол като вековна люлка на винарството
февруари 5, 2020
Покажи всички

Показват часовника на първият бял заселник в Кения на изложба в музей „Етър“-а

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Показват часовника на първият бял заселник в Кения на изложба в музей „Етър“-а в Габрово. Тя ще бъде открита на 6 февруари .Тази обвързаност с часовника и проведената през 2016 г. дарителска акция, сътворили любопитната изложба „Точно и навреме” – или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери! Освен с първият театър, оркестър, честването на празника на светите братя „Кирил и Методий” през 1813 г., откриването на училища, шуменци са новатори и в изграждането на часовникови кули. Старата часовникова кула, издигната през 1740 г., е съхранена до днес.
В експозицията са представени джобни, ръчни, настолни, стенни часовници притежание на шуменски фамилии и личности – на Халтъкови, Токалиеви, Верби, Байнови, Кулаксъзови, Аврамови, Караогланови и др. Хронологическите граници на експонатите са от края на XIX в. до наши дни. Любопитен е стенен часовник на доктор Владимир Верби – първият бял мъж заселил се в Кения. Първият бял мисионер. Часовникът е изработен по негова поръчка и е внос от Англия.


В колекция радиоапарати са представени едни от водещите марки, предлагани на шуменския пазар в периода от 30-те до 80-те години на ХХ в. И тук, шуменци не изостават в производството на радия, защото още през 1928-ма, само една година след откриването на първата фабрика за радиоапарати в Бургас, Никола Станев произвежда първия радиоапарат в града.
Представени са „Телефункен”, „Сименс”, „Филипс”, „Мелодия”, „Тесла” и др. Показани са и познатите, но вече добили историческа стойност, транзистори „Селена” и „Сокол”.
Изложбата ще върне гостите на музея назад във времето, а звукът на радиоапаратите и часовниците ще им напомни, че винаги и навсякъде трябва да сме точно и навреме.
Изложбата гостува в Изложбена зала 3 на музей „Етър” от 6 февруари до края на  май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!