Последни Новини

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Болницата в Свищов обновена с 3,6 млн.лева от еврофондовете
януари 27, 2020
„Царевград Търнов“ води испански туроператори във Велико Търново
януари 29, 2020
Покажи всички

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Философският факултет на Великотърновския университет обявява в началото на 2020 г. Четвърто Национално ученическо състезание за разработване на философско есе. То се посвещава на 25-годишнината на Философски факултет, която ще бъде тържествено отбелязана през май 2020 г. Неговото първо Общо събрание е проведено на 19 май 1995 г.
Състезанието се провежда в две възрастови групи – 10-11 клас и 12 клас като оценките от него ще може да се използват от абитуриентите за кандидатстване в специалностите на Философски факултет (философия, психология, политология, национална сигурност) вместо оценката от ДЗИ по философски цикъл като за бала се взема по-високата. Специалност „Философия“ през 2018 и 2019 г. е втора в рейтинга на професионалните направления на МОН. Повече от 10 са нашите студенти, приети в последните години с оценки от Националното ученическо състезание за философско есе на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.


Предложените есета отново ще бъдат оценявани от компетентни комисии с участието на университетски преподаватели и учители. Проверката е анонимна като след оценяване се разкрива информацията за авторите. Оценката е точкова (до 100 т.) и се формира от четири показателя. Ще бъдат връчени по три награди с грамоти в двете възрастови групи. Грамоти за добрата си работа ще получат и учителите на отличените ученици. Протоколите с приравнените към шестобална система оценки на класираните от първо до шесто място ще бъдат огласени на сайта ни. Сертификати за успешно представяне ще бъдат изпратени в РУО и училищата, за да могат учениците от първата възрастова група да ги ползват за кандидатстване за стипендии и да оценят своята подготвеност, а тези от възрастовата група на 12 клас могат да ги приложат при подаване на кандидат-студентски документи във ВТУ.
Най-добрите есета ще бъдат публикувани в сборник от Международната научна конференция „25 години Философски факултет на ВТУ”, а авторите им ще бъдат поканени за награждаване и да ги представят лично в специален панел на Юбилейната конференция на Философски факултет на 15.05.2020 г. Тогава ще бъдат представен и Сборникът „Философия и критическо мислене“ на УИ „Св. Св. Кирил и Методий“, в който предстои да бъдат публикувани есетата на лауреатите от Третото национално ученическо състезание за философско есе.

снимка-ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!