Последни Новини

Над 1000 гастроентерологични ендоскопски процедури извършени за година в болницата в Горна Оряховица

Търновка помага на хора със загуба на коса
януари 23, 2020
Експертен енергиен форум в Свищов обоснова потребността от нови алтернативни базови мощности
януари 23, 2020
Покажи всички

Над 1000 гастроентерологични ендоскопски процедури извършени за година в болницата в Горна Оряховица

За периода са регистрирани над  50 новооткрити злокачествени образувания

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Над 1000 процедури са извършени за 2019 г. в ендоскопския кабинет в Първо вътрешно отделение на горнооряховската болница.
„През кабинета са преминали пациенти с различни диагнози-гастрити, диафрагмални хернии, езофагитни промени, язви на стомаха и дванадесетопръстника, дивертикули на дебелото черво, хронични и уцерозни колити“, коментира гастроентерологът д-р Илко  Костурков.
През изминалата година са извършени и 70 полипектомии.
“За периода са регистрирани над  50 новооткрити злокачествени образувания. „Някои от тях са диагностицирани на ранен етап, което дава възможност за пълното оздравяване на пациента. В други случаи те не са уловени навреме, което пък довежда до тежка и продължителна терапия”, обяснява още д-р Костурков.
Пациентите, прегледани в кабинета, са от целия регион – от общините Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица.

При навременна диагностика и адекватни мерки от страна на медиците, пациентът може да си спести редица усложнения. В тази връзка д-р Илко Костурков препоръчва всички пациенти с новооткрит анемичен синдром, продължителни коремни болки, кървене, нарушен ритъм на дефекация, веднага да се насочват към гастроентеролог за уточняване на проблема. Повече от 2500 български мъже и жени се разболяват ежегодно от рак на дебелото черво. Голям процент от тях търсят специализирана помощ, когато заболяването вече е в напреднал стадий.  „Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и да се лекува в ранен стадий. Открит в първи стадий, ракът на дебелото черво се излекува успешно в 90% от случаите“, е категоричен д-р Костурков.
Като профилкатична мярка в началото може да се извърши Тест за окултно кървене / FOBT screening/. Друг метод за инвазивна профилактика е видеоколоноскопия  на цялото дебело черво, която може да бъде направена с венозна анестезия, като по време на изследването може да се извършват вземане на биопсии или безкръвни микрооперации – полипектомии при установени такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!