Последни Новини

София MENAR филм фестивал гостува на Велико Търново за четвърти път

Измерват костна плътност със скенер в болницата в Горна Оряховица
януари 22, 2020
Модна къща „Скарлет”предлага бутикови тоалети в онлайн магазин
януари 22, 2020
Покажи всички

София MENAR филм фестивал гостува на Велико Търново за четвърти път

Шест от филмите на тазгодишният фестивал ще бъдат прожектирани във Велико Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вече 12 години Sofia MENAR Film Festival запознава българските зрители с културата и духа на Изтока, след като продължава традицията на фестивала “Цветята на Корана”, който между 2009 и 2012 година представи над 120 източни филми. Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Тя включва специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и обичаите на етнически групи, които обитават земите им.


Sofia MENAR Film Festival се провежда всяка година през януари в София, като тази година се провежда паралелно и в градовете Стара Загора, Пловдив, Варна и Велико Търново. Фестивалът за кино от Близкия Изток и Африка се организира от сдружение „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите. На 14 януари фестивала страртира в София и Стара Загора, като билетите бяха разпродадени, а залите – препълнени. Четвъртото издание на Sofia MENAR Film Festival във Велико Търново идва благодарение на съвместната работа на Галин Попов от пространството за културни и социални събития и срещи ТАМ и организаторите на фестивала Здравко Григоров и Ангел Хаджийски.
“Важно е филмите от програмата на MENAR да достигнат до повече хора. Те ни отвеждат на вълнуващо пътешествие из страните от ислямският свят и ни помагат да опознаем други култури. Чрез това изживяване откриваме, че навсякъде по света хората имаме сходни надежди, предизвикателства и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, любовта винаги ни помага да намерим красивото в този живот”, споделя Галин Попов във връзка с предстоящото откриване на фестивала в старата столица.
Тази година акцента на фестивала е “Сканди MENAR”, съсредоточен върху копродукции между скандинавски страни и държави от Близкия Изток. Във Велико Търново фестивалът ще стартира на 23 януари в 19:30 с иранската продукция “Пастаряни” на режисьора Сохейл Мовафах, а желаещите ще могат да гледат филмите на MENAR срещу цена за билет 4лв. всеки месец в бар ТАМ, като последната прожекция ще е на 7 май.


Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region.
Менáр /منار , произнася се и манáр/ на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур /نور /, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре или кула, която осветява пътя.

 

 

 

ПРОГРАМА:

 

23 Януари | “Пастаряни” | Иран (2019) 91 мин.

Режисьор: Сохейл Мовафах

 

Предстои да бъде обявен най-добрият ресторант в Техеран. Двата основни претендента са луксозен италиански ресторант и малко семейно ресторантче, което предлага традиционни ирански специалитети. Нищо няма да спре амбициозната собственичка на „Паста и пица” да смрази усмивката на малкия Хушан и любимата му баба, горди собственици на „Торандж”.

 

6 Февруари | “Под конвой из света” | Великобритания (2017) 61 мин.

Режисьори: Ребека Марш, Максимилиан Уайт, Жоел Шевалие, Ричард Матюс

 

Група авантюристи жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо, които купуват за по 150 паунда. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание, те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от Щатите, през цяла Южна Америка до Аржентина.

 

5 Март | “Затвор за душата” | Казахстан (2018) 90 мин.

Режисьор: Хуат Ахметов

 

Старият Агатай е свикнал със самотата и вярва, че „тялото е затвор за душата, а смъртта – неин освободител“. Той от години живее сам, без жена, деца и близки, в компанията на природата и спомените от миналото. Заобиколен от безкрайната степ, Агатай отговаря за метеорологичната станция на хълма. Един ден всичко се променя, когато старецът намира при станцията малкия Нуни: 8-годишно сираче, избягало от близкото сиропиталище.

 

2 Април | “Безгрижие” | Иран (2019) 100 мин.

Режисьор: Мехди Фард Гадери

 

На сутринта след бляскава сватбена церемония, булката открива, че младоженецът е изчезнал. Никой не го е виждал след като двамата са се усамотили в брачното ложе. Булката, майката на младоженеца, сестра му и нейният любим, който се е самопоканил на сватбата, започват да издирват младежа. Много скоро се оказва, че между стените на луксозното имение са скрити множество тайни.

 

23 Април | “Гастрольорът” | Египет (2019) 86 мин.

Режисьор: Адолф Ел Асал

 

Егепитски DJ заминава за Брюксел, за да участва в международен музикален фестивал. По пътя от летището полицията в Люксембург го арестува, защото няма документи в себе си. Властите са убедени, че това е поредният бежанец, който трябва да бъде настанен в бежански център и депортиран обратно в родината си. DJ Скараб обаче е готов на всичко, за да спечели голямата награда на фестивала от 100 000 евро и да докаже на баща си, че и музиката може да носи пари.

 

7 Май | “Морски номади” | Перу-Аржентина-Мексико-Чили-САЩ (2012) 61 мин.

Режисьор: Хулиан Азулай

 

Двамата братя Хулиан Азулай, Хоакин Азулай решават да сбъднат детската си мечта да карат сърф по протежението на цяла Южна Америка. Сблъскват се с различните култури на континента, опитват традиционни храни, нощуват в малки села, където не е стъпвал туристически крак, къмпингуват на необитаеми плажове и създават десетки нови приятелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!