Последни Новини

Учител по Информатика от Велико Търново е международно изявен фотограф и археолог

Писателят Асен Сираков представи книгата си “Варницата” в Габрово
декември 14, 2019
Дизайнерката Мария Игнатова: Доминиращи са цветовете на пустинята в облеклата на сезон „Есен-Зима 2019-2020 година”
декември 22, 2019
Покажи всички

Учител по Информатика от Велико Търново е международно изявен фотограф и археолог

Никифор Тодоров е удостоен с титлата „Артист“ на FIAP, прави разкопки по алпийски способ

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Никифор Тодоров от Велико Търново е талантлив, любознателен, креативен. Като преподавател е обичан е от учениците си и е високо ценен, защото е начетена личност с разнородни професионални интереси. 34-годишният мъж е ръководител на Направление „Информационно-комуникационни технологии“ в Основно училище „Бачо Киро“ в старата столица, но се изявява още като вещ археолог и професионален фотограф. Във всички изброени области има и международни признания и отличия.

През годините успях да превърна хобитата си в професия и се чувствам изключително удовлетворен“, изтъква Тодоров.

Находчивият търновец се слави като новатор в учителската професия. Той преподава Информационно-комуникационни технологии от 9 години в школото, в което самият той е бил ученик, ръководил е младежки клуб, в което е карал студентската си практика, а сега преподава на ученици от 5,6 и 7 клас.

Уча децата на практически умения. Не им преподавам сухи знания. В 5 клас се поставя фундамента на компютърните умения и се стремя да ги науча как да форматират текстове, да работят с файлове, папки, да правят таблици и т.н. Смятам, че практическите умения, които усвояват в училище, ще са им нужни занапред в живота. А и на децата им е интересно“, обяснява Никифор Тодоров.

Напоследък амбициозният търновец се занимава и с активна обществена дейност. Той е председател на Контролния съвет на организацията на младите учители „Сдружение за образователни инициативи 19“, в което членуват над 35 педагози.

Вече 4 години развиваме активна дейност. Неотдавна дори проведохме национален форум, на който събрахме над 70 преподаватели от цялата страна. Всяка конференция завършва с конкретни предложения, които изпращаме до Министерството на образованието. С гордост мога да заявя, че 90 % от посланията ни са одобрени от просветният министър Красимир Вълчев, който е един от най-успешните ни министри на образованието.Сред приетите предложения са електронно управление на образователния процес и премахване на бумащината, увеличаване на стартовите учителски заплати, както и по-голяма свобода на преподавателите при оформянето на учебните планове“, разказва Никифор Тодоров.

Той е категоричен, че българското образование се развива в правилна посока.

Твърдя това, защото съм обиколил множество държави заради активната ми работа по международни проекти по Еразъм. С членове на Сдружението преди 2 години бяхме на посещение в училища в Естония, където наблюдавахме как се провежда образователния процес там. Имам наблюдения за просветната дейност и в много други страни и мога да кажа, че родното образование не е толкова зле. Който иска да учи и да се развива професионално, има много възможности за това“, споделя Тодоров.

Младият търновец е пример за високо образован и реализиран човек. Той е завършил „История и География“, „Информационни технологии“, има магистратура по „Културно-историческо наследство“, а в момента подготвя десертация за докторска степен „Фортификация на столично Търново“.

Никифор Тодоров се занимава с археология от 2007 г. Участва в разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново и е в екипа на проф.д-р Константин Тотев. Никифор Тодоров споделя, че изследва строителството на историческата крепост като прилага алпийски способ, защото се налага да работи на високи, стръмни и трудно достъпни участъци.

В археологията търновецът също постига завидни успехи. Има публикувани 7 научни статии и две студии в международни издания. Редовно пиши за годишника на Националния исторически музей, има публикувана студия в юбилейния сборник „Асеневци“. Канен е да подготви десертацията си в БАН.

Но заниманията му не се изчерпват с това. Никифор Тодоров е сред най-талантливите търновски фотографи. Той се радва на сериозна международна популярност, авторитет и отличия. Членува в Световната федерация по фотография /FIAP/. Покрил е критериите на една от трите основни степени на престижната организация и е удостоен със званието „Артист“ на FIAP. Със свои фотоси за 3 години Никифор Тодоров е участвал в над 70 международни изложби в 27 държави. Носител е на 18 приза .Сред тях са 7 медала, и 12 почетни грамоти, сред които и „най-добре представил се български автор“ в Шестия Международен салон – Пловдив 2019.

Тодоров споделя, че снима в различни стилове. Творбите му са основно черно-бяла фотография, портрети и пейзажи.

Снимам по-нетрадиционни неща. Харесва ми да правя минималистични фотоси. Снимат се на дълги експонации от 1 до 10 минути. Малко фотографи работят в този стил. Почти не се намесвам в изображението, а ефектът е поразителен“, обяснява Тодоров.

По този метод даровитият педагог има запечатани красиви кадри с облаци, небе, слънчогледи.

Дейният творец вече е в трескава подготовка на авторска изложба на черно-бели изображения с работно заглавие „22 черно-бяло“. Тя ще съдържа 22 творби, снимани през последните 3-4 месеца. Експозицията ще бъде показана през идната година в Изложбените зали „Рафаил Михайлов“ в болярския град. До тогава Тодоров трябва да получи и второто звание на FIAP, което се води „Excellent”. За най-висшата титла „ Master” пък ще трябва да подготви портфолио от 20 снимки на хартиен носител. След това творбите трябва да бъдат разгледани и одобрени от Борда на директорите на Световната федерация по фотография, който е най-висшето жури.

Въпреки множеството си ангажименти, тази есен Никифор Тодоров участва и в местните избори във Велико Търново.

Бях включен в листата за общински съветници на ГЕРБ на почетното последно място. Приех да участвам във вота заради кмета на старопрестолния град Даниел Панов, който е силна и обаятелна личност. Изборите за мен бяха и предизвикателство, но и един от най-хубавите моменти тази година. Повечето от хората в листата, са ми приятели. Изключително интересни бяха и обиколките по малките населени места в общината и срещите с хората. Разговорите с тях бяха невероятно преживяване и ценен опит“, разкрива Никифор Тодоров.

 

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!