Последни Новини

Свищовската академия почете 95-годишнината на своя доайен проф. д-р ик. н. Петко Петков

Удостоиха проф.Венелин Терзиев с национална награда за социални иновации
декември 4, 2019
Писателят Асен Сираков представи книгата си “Варницата” в Габрово
декември 14, 2019
Покажи всички

Свищовската академия почете 95-годишнината на своя доайен проф. д-р ик. н. Петко Петков

 

Ученият представи мемоарната си книга „Времена-живот през три епохи“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

С представяне на мемоарната книга „Времена-живот през три епохи“ в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов бе отбелязана 95-годишнината на проф. д-р ик. н. Петко Петков, доайен на висшето училище. Новата книга на проф. Петков „Времена“ представлява мемоари, т.е. спомени за неговия живот от раждането му до днес. Подзаглавието на книгата е (живот през три епохи), защото реално той е съвременник на последните 95 години от общественото и икономическото развитие на България. Въз основа на това той в книгата се разказват рационално и емоционално много от най-важните събития, случили се в страната през тези години. Проф. Петков обособява следните три периода от своя живот и живота в страната: примитивен капитализъм (1924-1944 г.) или времето на Царство България, тоталитарен социализъм и планово стопанство (1944-1989 г.) и либерална демокрация с пазарно стопанство от 1990 г. до днес. В книгата на проф. Петков е отразена голяма част от историята на Академията, както и изграждането на нашата катедра „Политическа икономия“ от 1959 г. до наши дни. При представянето на книгата ректорът на академията доц. Иван Марчевски връчи на професор Петков почетния знак на висшето училище и поздравителен адрес. С благодарност за големия интерес и академично признание проф. Петков положи подпис с лично послание в книгата към всеки, уважил събитието, вкл. зам.-ректори, декани, ръководители на катедри и учени-ветерани.
Проф. д.ик.н. Петко Иванов Петков е роден на 07.12.1924 г. в с. Градешница, община Криводол, област Враца в семейство на трудолюбиви и честни хора. Завършва начално образование в родното си село, а средно в гр. Враца и София. Отбива първоначално военната си служба в София, след което служи и на други места в  страната. Завършва висшето си образование във ВИИ „К. Маркс“, днес УНСС, през периода 1951-1956 г., специалност „Политическа икономия“.  Непосредствено след това работи като лектор и за кратко като счетоводител в гр. Своге. Там среща и жената на своя живот, като на 13.07.1957 г. сключва брак със своята единствена и обичана съпруга г-жа Стефка Петкова. В кратко експозе към книгата ръководителят на катедра „Обща теория на икономиката“ доц. Людмил Несторов сподели и допълнителни факти от научния и обществен живот на юбиляря. През 1958 г. проф. Петков кандидатства и е приет за асистент по „Политическа икономия“ в тогавашния ВФСИ „Д. А. Ценов“ Свищов, днес Стопанска академия, където е приет през м. януари 1959 г. В катедрата той работи до пенсионирането си през 1991 г. като първоначално води упражнения, а в последствие чете лекции по Политическа икономия и Икономически учения. През 1961 г. написва дисертация на тема „Резерви за снижаване на себестойността на продукцията в хранително-вкусовата промишленост“, която почти цялата, в размер на 120 страници от общо 200, публикува в „Годишника на ВФСИ“. През 1963 г. той успешно защитава своята дисертация пред ВАК в София и получава научната степен „кандидат на икономическите науки“.  През 1967 г. му е обявен конкурс за доцент и след представяне на необходимите публикации той е избран за такъв.


От 1972 г. до пенсионирането си през 1991 г. проф. Петков е ръководител на катедра  „Политическа икономия“. Става научен ръководител на много аспиранти, т.е. докторанти, които извежда до успешна защита, а част от тях остават на работа в катедрата като асистенти. Благодарение на него катедрата се разширява и натрупва научен и преподавателски капацитет. Той я превръща в една от най-големите и престижни катедри в Академията през останалите години.
През 1975 г. (тогава все още доцент),  той защитава научната степен доктор на икономическите науки, а през 1977 г. му е присъдено и научното звание професор. Проф. Петков работи в СА в продължение на 33 години и се пенсионира през 1991 г. Има издадени много на брой статии, студии, монографии както в страната, така и в чужбина. След пенсионирането си обаче той не прекратява връзките си с Академията. Продължава да работи в нейна полза на граждански договор като научен ръководител на специализанти, дава научни и бизнес консултации, прави бизнес оценки, изявява се като много успешен мениджър на научните списания, издавани от Академично издателство „Ценов“ и привлича доста средства за тяхната издръжка, което е добра основа за съществуването им и до днес.
Проф. Петков е горд баща на двама сина, осъществени като хора на изкуството и работещи като режисьори и актьори в театъра и киното. Има двама внука и две внучки. Освен като учен и преподавател, проф. Петков е ангажиран сериозно и с активна обществена дейност. Той е основател  и председател на дружеството за изграждане на АЕЦ „Белене“ и на Клуба на ветераните – преподаватели в СА. Проф. Петков е известен със своите хобита лов, риболов, нумизматика, обича туризма и има афинитет към литературата и театъра още от малък. Професорът представя в книгата и своето родословно дърво с почти 200-годишна история, с каквато малко от нас може да се похвалят. Разказва увлекателно за своето детство, първите ученически години и първите житейски премеждия. За тежкия бит на село, но и за щастливото детство. Спомня си за началото на Втората световна война и окупацията на страната от войските на Вермахта, за жестоките убийствени бомбардировки в София през 1943-1944 г. от английските и американски бомбардировачи, за церемонията по погребението на цар Борис III, за посрещането на партизанския отряд „Гаврил Генов“ в родното му село и после във Враца, за установяването на властта на Отечествения фронт, за създаването на новата българска армия, за кооперирането и национализацията, за изграждането на новото българско селско стопанство, индустрия, администрация, здравеопазване и образование. Всичко това от първо лице чрез срещите и впечатленията му с много и различни както обикновени, така и известни в страната хора.

На последващо събитие в комплекс „Калето“ в Свищов, проведено под вещото ръководство на председателя на Общото събрание на висшето училище проф. д.н. Борислав Борисов бе дадена възможност на множество гости, съратници и приятели да споделят своите общи спомени с професора-юбиляр. Заедно с топлите думи и подаръци от катедра „Обща теория на икономиката“ и Съюза на учените в България бе връчен и златен медальон с лика на Св. Николай Чудотворец от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Патронът на фондацията е и третия ректор в историята на СА „Д. А. Ценов“ с когото проф. Петков е работил през 50-те и 60-те години на XX век. С думите на председателя на фондацията проф. Андрей Захариев за „златната диря, оставена от професора със сребърните коси“ бе дадена солидарна оценка на огромната роля на проф. Петков в обществен, житейски и академичен план. На семейството на проф. Петков бе подарено и лично копие на спонсорираната от фондацията книга „55+ вдъхновяващи истории“ за свищовското  Средно училище „Николай Катранов“, където като ученик се изявява Сашо Петков, син на професора и основен организатор на тържеството. Пред специалната торта за рождения ден просълзеният професор благодари за вниманието на всички гости. Със знакова снимка пред достолепното летобройно число 95 бе даден финал и рамкирано събитие, потвърдило как може и трябва да се отдава почит и уважение към учените-доайени, дали много страната и възпитали следващите академични генерации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!