Последни Новини

Учредиха Сдружение „Не си сама” за жени с рак на гърдата

Нарастване на докторантските стипендии на 600 лeва обосноваха на кръгла маса в Стопанска академия
ноември 10, 2019
Бесарабска българка рисува картини, вдъхновена от песните на Йордан Марков
ноември 16, 2019
Покажи всички

Учредиха Сдружение „Не си сама” за жени с рак на гърдата

Организацията е единствената във Великотърновска област

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Учредиха Сдружение ” Не си Сама”  във Велико Търново, което обединява жени с рак на млечната жлеза.  Неправителствената организация е единствената в областта и развива обществено полезна дейност. Логото и е бял лотос.
Сдружението е регистрирано  в началото на май тази година, а инициатори са Даниела Енчева и Горица Василева. Към момента в организацията членуват десетина търновки, но е отворена и за нови членове.
„Целта на Сдружението е да подпомага жени покосени от коварната болест. Стремежът ни е да се повиши информираността на страдащите,  на техните близки, както и на цялата общественост.  Ще работим за набиране на средства за подпомагане на жени с рак на гърдата и за осъществяване на сътрудничество с лекари специалисти”, споделя Горица Василева.
Даниела Енчева допълва, че ще бъдат организирани кампании за жени в нужда, защото е важно преодоляването на психологическия шок при поставяне на тежката диагноза, както и на лутането на пациентките в търсене на най-правилния метод на лечение.
„Провеждаме срещи с психолози. Здравната система у нас не предвижда рехабилитация за раздвижване на ръцете след хирургичната интервенция и това налага да организираме за нуждаещите се подходящи спортни дейности”,  уточнява Даниела Енчева като самата тя е психолог по образование и е специализирала Онкопсихология.
Горица Василева пък е категорична, че много важна част от дейността на Сдружението е превенцията срещу коварното заболяване.
„Искаме да повишим здравната просвета на жените, за да обръщат повече внимание на здравето  си. Да се хранят пълноценно, да спортуват, да се движат повече и да не пренебрегват профилактичните прегледи, защото открит навреме, ракът на гърдата е напълно лечим”, категорични са учредителките на организацията.
Те търсят помещение за сбирките на членовете на организацията ,  което да ползват безвъзмездно, както и дарители за осъществяване на доброволческите дейности. За контакти организаторите посочват имейл-nesisama2019@gmail.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!