Последни Новини

Инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени: Хората търсят помощ първо от местния кмет

Проф.Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот
октомври 18, 2019
Ректорат в Свищов е средище на академизма от 8 десетилетия
ноември 7, 2019
Покажи всички

Инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени: Хората търсят помощ първо от местния кмет

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Местният кмет винаги е първото място, на което хората идват за помощ. Това споделя управникът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Завършил е Техникума по строителство „Ангел Попов“ във Велико Търново, след това Висшия институт по архитектура и строителство в София, член е на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. От строителния бизнес той влиза в местната власт и от осем години е начело на Общината. Самите павликенчани наричат това време „Ренесанс за града”, защото са привлечени над 70 млн.лв. и са разрешени дългогодишни проблеми. Прилага професионалния си опит, за да постигне високо качество на инфраструктурните обекти в общината.

Не е тайна, че за изминалите два мандата, градоначалникът е разрешил множество проблеми. Остават обаче големите, където е нужна и държавна помощ.

С първото от сериозните предизвикателства на местната власт се сблъсква всеки жител, който пожелае да си издаде скица за имота си в населените места край Павликени. Плановете за тях са изготвени преди 90-100 години. Те са на хартия, физически остарели и често информацията в тях не съответства на действителността. Остарялата кадастрална база означава, че административното производство по издаването на скиците се бави. Това увеличава и разходите за гражданите, и забавя услугата.

Община Павликени е само ползвател на данните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Очакваме, че през следващата година Агенцията ще отдели средства и ще възложи изготвянето на кадастралните карти и на нашите населени места“ казва кметът и признава, че проблемът е в много общини“, коментира инж.Манолов.

Той е категоричен, че голямата тема е общественият транспорт до малките населени места.

От една страна той трябва да е редовен и на достъпна цена, от друга пътниците са малко, а разходите на превозвачите за заплати, лицензи, горива и поддръжка на автобусите се увеличават. Този проблем не подминава и Павликени, а местният превозвач признава, че поддържа линиите, единствено заради убедителността на кмета. Проблемът е всеобщ пред всички мои колеги. Разбираме пазарната логика и отказа им да обслужват губещи линии. Но ние имаме отговорност към жителите и на най-отдалечените села, и трябва да им осигурим надежден превоз“, обяснява Манолов.

Според него решението е в промяна на държавната политика и субсидиране на линиите до по-отдалечените райони.

В селата посрещат своя градоначалник и с друга болка – амортизираните водопроводни мрежи. В голямата си част те са на повече от 50 години, предимно с етернитови тръби, с недостатъчни сечения и компрометирани фасонни части. Влияят им деформациите по уличните платна от тежките камиони и земеделска техника, метеорологичните условия, честите спирания и пускания на водата.

Това е ежедневието на ВиК-оператора – да се сблъсква с такива затруднения и да се търсят бързо тяхното решение. За съжаление не винаги е възможно да се отстранят подобни аварии веднага. Това струва и доста пари, което ни води и до темата с цената на услугата“, изтъква инж. Манолов.

Амбициозният градоначалник на Павликени уточнява, че е започнал мащабен план за подмяна на водопроводната мрежа. Проектът е разделен на седем етапа във връзка с възможностите за финансиране от различни източници. Първият, и най-голям – с дължина 24 км. вече е изпълнен със средства от ПУДООС. Подменени бяха тръбите на половината мрежа с безизкопна технология. „Резултатът вижда всеки гражданин по увеличеното налягане в тръбите. Вече нямаме и прекъсвания във водоподаването, които бяха често преди. Операторът отчита съществено намаление на загубите“, казва инж.Манолов.

Решение е намерено и за втория град в общината – Бяла Черква, и за едно от големите села – Караисен. Подписан е вече договор за финансиране на реконструкцията и рехабилитацията на вътрешната водопроводна мрежа в двете населени места. Предвижда се смяната на тръби на водопроводна мрежа, нови връзки с крайни потребители, нови кранове и шахти за осигуряването на свързаност с отделните улици. Общо 30,14 км вътрешна водопроводна мрежа в с. Караисен ще бъде реконструирана и рехабилитирана. В град Бяла черква дължината на трасетата е 2,98 км. С реализирането на проекта рязко ще се намалят загубите на питейна вода, както и съществувалите до момента аварии, както и ще има последващо асфалтиране.

Именно във ВиК сектора Павликени има най-големи инвестиции. През 2015 г. беше открита градската пречиствателна станция за отпадни води и подмяна на 26 км канализационни клонове на стойност 31 млн.лв. по Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 година”. В 21 км. нови водопроводи бяха вложени 3 млн.лв. от ПУДООС“, споделя инж.Емануил Манолов.

Заради доброто познаване на местната власт и работата с европейските фондове той беше избран в президиума на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (НАЛАС). Позицията на президента е ротационна, така че през 2021 г. павликенският кмет ще бъде начело на тази престижна мрежа.

В общинската администрация вече се подготвят приоритетите за кандидатстване през следващия програмен период. При годишен бюджет от около 19 млн.лв., общината получава средно по 10 млн.лв. за проекти чрез различни източници.

Приоритет е да започне изграждането на околовръстния път на града. В Павликени разчитат така да се отклони тежкия товарен трафик, който сега преминава през центъра на града. С наближаването на АМ „Хемус“, която ще отстои на 2 км северно от града, се предвижда и увеличаване на потока от тежкотоварни камиони. Затова разчитат АПИ да довърши трасето на околовръстния път, който е проектиран и започнат през 80-те години.

Другата важна тема пред кметската управа на Павликени е обособяването на паркоместа в центъра на града, както и изграждането на приют за безстопанствени животни.

На бюрото на кмета стои и отличието за цялостната дейност на неговия екип – кристалната награда Етикет за иновации и добро управление на местно ниво, която за втори път връчват на община Павликени.

Освен като находчив кмет, инж.Емануил Манолов се слави и като заклет рокаджия. Свири на акордеон, на акустична китара и на бас китара и понякога излиза на сцената заедно с група „Нойз“. Като тийнейджър свирил две години на гайда и преди време решил да пробва отново, за да може да открива фолклорния фест в града. Инж. Манолов признава, че от толкова много кметски задължения, пък и ангажименти около рок групата, почти не успял да намери време за гайдата. Затова един ден я дал на момченце, което започнало да ходи на уроци.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!