Последни Новини

Йордан Марков организира първият у нас дигитализиран конкурс за млади изпълнители

Адриан Аврамов, клиничен психолог: Расте броят на жертвите на психопатии
октомври 4, 2019
Юнкерски атестат на 135 г. и противогаз за кон пази музеят на военния университет в Търново
октомври 18, 2019
Покажи всички

Йордан Марков организира първият у нас дигитализиран конкурс за млади изпълнители

 

Министерството на културата даде еднократна стипендия на Вокална група „До ре ми джуниър“ от Силистра

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Младият поп изпълнител Йордан Марков организира първият дигитализиран конкурс за млади изпълнители. За проявата „Дунавски звезди“, той избра родния си град Силистра.

Проведохме конкурса съвместно с общинската управа и въпреки, че бе първото издание, се включиха над 100 даровити деца. Младите изпълнители участваха като солисти и като групи. През специално създадената за събитието интернет-страница ставаше записването, а след всяко пето изпълнение, участниците бяха оценявани от журито и оценките се публикуваха в реално време. Така всеки можеше да проследи как се движеше класацията“, обясни пред „Труд“ Йордан Марков.

Даровитият певец, който напоследък придобива все по-голяма популярност, е наложил по западен модел, конкурсът в Силистра да се провежда на едни и същи дати всяка година независимо в какви дни през седмицата се случва да е проявата.

Така хората ще запомнят, че на тези дати има важно събитие. Освен това решихме конкурсът да е в навечерието на празника на града Кръстовден. Щастлив съм, че и самият музикален формат се превърна в празник“, разказва звездата на българската естрада.

Родители и педагози на даровити деца пък споделят, че в страната се провеждат над 30 музикални конкурса, но сме възхитени от прозрачността и индивидуалния подход към всеки участник.

Върна ни се надеждата, че има място, където талантите се оценяват по достойнство и истински заслуги“, казват майки и татковци на млади певци.

Министерството на културата за пръв път е проявило интерес към такъв формат и е предоставило еднократна стипендия от 500 лева на Вокална група „До ре ми джуниър“, в която една година е пял и самият Йордан Марков, когато е бил 16-годишен.

Детската музикална студия „До ре ми“ е основана преди 15 години от музикалния педагог Бонка Скорчелиева и нейния съпруг Пламен Скорчелиев, който е преподавател по акордеон. До момента в школата са шлифовани над 60 деца с музикални заложби. В момента там се обучават 25 певци и петима акордионисти. Разпределени са по възрастови групи от 6 до 17 години.

Нашите възпитаници непрекъснато се явяват и печелят конкурси в България и чужбина. Освен работата в групите, се изявяват и като вокалисти. Известната Тита беше в нашата школа и стигна до X Factor, който пък и отвори пътя към голямата сцена. Имаме две момичета, които учат в музикално училище в София и след това смятат да продължат образованието си в Консерваторията“, сподели Бонка Скорчелиева.

Тя е категорична, че в студиото децата се приемат с кастинг.

Заниманията с изкуство не само развиват таланта, но и възпитават в дисциплина, отговорност, трудолюбие. Тези качества пък са изключително полезни и занапред в живота“, подчертава Скорчелиева.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!