Последни Новини

Свищовският Първи Италийски легион приветства в боен строй принцесата на Йордания Дана Фарис

Сложна фортификационна система е пазела Солницата край Провадия преди 6600 години
октомври 1, 2019
Изследовател описа в книга политики и инструменти за социално развитие
октомври 2, 2019
Покажи всички

Свищовският Първи Италийски легион приветства в боен строй принцесата на Йордания Дана Фарис

Сред официалните лица бе и министърът на туризма Николина Ангелкова

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Принцесата на Йордания Дана Фирас и министъра на туризма Николина Ангелкова посетиха късноантичната римска крепост Цари Мали град в самоковското село Белчин. Гостите бяха съпроводени от Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой“ и председател на Фондация „Възраждане на Белчин”, която участва в изграждането на комплекса на хълма „Св. Спас“ над селото. Нейно кралско височество Дана Фирас прояви изключителен интерес към този обект на нашето културно-историческо наследство, в ролята си на посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на „Петра Нешънъл Тръст” – най-старата организация в Йордания за опазване и съхраняване на йорданското културно наследството.

Конференция на тема „Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион” бе открита по-рано в София в присъствието на йорданската кралска особа. „България използва всички възможности да затвърди ролята на туризма и чрез него да подпомогнем дългосрочното развитие на Дунавския регион. Културата и туризмът са от съществено значение за успеха на стратегията на ЕС за тази част на континента и имат потенциал да ни направят по-силни и сплотени”, каза при откриването министърът на туризма Николина Ангелкова.

Като добър пример за инициатива, възникнала в Дунавския регион в областта на културния туризъм бе представена групата за исторически възстановки Първи Италийски легион от Свищов. Пред една от кулите на крепостта Цари Мали град реенакторите от дунавския академичен град демонстрираха автентични строеви команди и бойни формации на римската армия, защитавала стените на крепостта. На йорданската принцеса бяха отдадени военни почести, а легатът на Първи Италийски легион Стефан Проданов връчи на знатната особа реплика на римска монета, сечена в памет на легендарния дунавски легион. Изказвайки благодарност за зрелищния ритуал, нейно кралско височество Дана Фирас благодари за жеста и подчерта отново впечатлението си от древната история, култура и наследство на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!