Последни Новини

Специалност „Финанси“ на Стопанската академия в Свищов привлече студенти и докторанти от 9 държави и 4 континента

Прочутият Томичов псалтир е създаден в Скриптория на средновековния Килифаревски манастир
септември 25, 2019
Учени изследват взаимодействието между бизнес, образование и инвестиция за развитие
септември 27, 2019
Покажи всички

Специалност „Финанси“ на Стопанската академия в Свищов привлече студенти и докторанти от 9 държави и 4 континента

Рекорден интерес на студенти и докторанти от 9 държави от 4 континента за обучение през учебната 2019/2020 г. в бакалавърски, магистърски и докторски програми привлече спец. „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. Сред тях са граждани на Канада, Египет, Сирия, Турция, Судан, Нигерия, Украйна, Косово и Албания.

Обучението на английски език в СА „Д. А. Ценов“ се организира съвместно от водещата специалността катедра „Финанси и кредит“ и Центъра за международна дейност с ръководител доц. д-р Маруся Смокова и координатор доц. д-р Карина Саркисян-Дикова. Самият Център е новатор в успешна подготовка на проекти за международна мобилност по програма Еразъм+, където политиката на ЕС и на новия ресорен еврокомисар Мария Габриел през следващия програмен период е към съществено увеличение на разполагаемия от висшите училища бюджет. Благодарение на проекти и договори на Центъра за международна дейност финансовата катедра в Свищов отчете през уч. 2017/2018 г. интерес за обучение по предлагани на английски език академични курсове от Еразъм студенти от 8 държави от два континента.

Освен бакалавърските специалности на английски език по „Финанси, банково дело и застраховане“ на катедри „Финанси и кредит“ с ръководител проф. д-р Андрей Захариев и катедра „Застраховане и социално дело“ с ръководител доц. д-р Румен Ерасалимов към факултет „Финанси“ и спец. „Международен бизнес“ към катедра „Международни икономически отношения“ с ръководител доц. д-р Галина Захариева в академията е организирано обучение на английски език и по пет магистърски програми.

В магистърска програма „Financial Management” (2 семестъра с 1050 евро сем. такса) стартираха в редовна форма лекциите и семинарните занятия по „Финансов анализ“ и „Управление на капиталите във фирмата“ с Адхам Саид Али Ибрахим от Египет, дипломиран бакалавър по политически науки на Университет Суецки канал от гр. Исмаилия, Египет. Като неикономисти в магистърска програма „Financial Management”, редовна форма на обучение (4 семестъра с 1050 евро сем. такса) стартираха лекциите и семинарните занятия по „Икономикс“ и „Основи на счетоводството“ с Уел Адуния от Сирия – дипломиран доктор по медицина от Университета в Дамаск, Сирия и Акинтунде Бобимур Тайво от Нигерия, дипломиран инженер от Технически университет, София.

Вече като студент във втори курс провежда обучение в редовна форма Ибрахим Мохамед Дерар, изучаващ бакалавърска спец. „Finance, Banking and Insurance“ (8 семестъра с 600 евро семестриална такса) към факултет „Финанси“ на СА „Д. А. Ценов“.

Нови 5 украински студенти започнаха като втори пореден випуск обучението си по програмата за „двойна диплома“ по „Международен финансов мениджмънт“, осигурявана съвместно от катедра „Финанси и банково дело“ на Донецкия национален университет „Васил Стус“, гр. Виница, Украйна и катедра „Финанси и кредит“ на СА „Д. А. Ценов“.

За привличането на чуждестранни студенти освен позитивните усилия на Центъра за международна дейност своя принос дават и успешните договори за образователно посредничество със специализирани организации в лицето на „Универсиум БГ“ и др.

Към началото на учебната 2019/2020 г. катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ е най-голямата катедра в България по отношение на брой на обучаваните докторанти, като на предстоящия нов конкурс (със срок 26.9.2019 г.) има регистрирани двуцифрен брой кандидати. Това е логично следствие на силната традиция в първата българска специализирана във финансовите науки катедра, създадена от проф. д-р Минко Русенов през 1952 г. – катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“, която заедно с колегите от първата българска застрахователна катедра – катедра „Застраховане и социално дело“, създадена от проф. д-р Велеслав Гаврийски през 1950 г. са и основните фактори за интереса на бизнеса, кандидат-студентите и докторантите за партньорство с факултет „Финанси“ – водещо основно звена на Алма Матер в Свищов.

Катедреният съвет устойчиво налага бранда „Финанси“ в Свищов като инструмент на модерния образователен маркетинг в СА „Д. А. Ценов“. Подобни инициативи се прилагат успешно под формата на „Marketing Academy Club“, “Алумни клуб МИО“ и др.

Към края на м. септември 2019 г. бранда „Финанси“ в Свищов обединява Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, най-голямата катедра на СА „Д. А. Ценов“ – катедра „Финанси и кредит“, алумни общност от над 25 хиляди дипломирани и обучаващи се студенти и докторанти по „Финанси“ от СА „Д. А. Ценов“, информационния сайт www.finance1952.com (с близо 200 хиляди посетители, отчетени по уникален IP адрес), групите в социалната мрежа „Финанси Свищов“ / @finance1952 (общност от 5500 души в категория „Образование“), както и групата „Финанси в Свищов“ / @financesv (общност от 1500 души в категории „Образователен уеб сайт“ и „Финанси“), медиен канал Finance1952.TV в YouTube с над 50 достъпни видеа и клипове от основни събития от академичния живот на свищовските финансисти. Сред тях са видео свидетелства за постъпилите в полза на СА „Д. А. Ценов“ институционални дарения под формата на научни лаборатории от водещи академични партньори „Банка Пиреос“ и „Бул Инс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!