Последни Новини

Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” подготвят в Павликени

Десетокласник шие народни носии
август 28, 2019
Три турски укрепления бранили Търново по време на Кримската война
септември 10, 2019
Покажи всички

Трети фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” подготвят в Павликени

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Историческият музей в Павликени и Община Павликени за трета поредна година организират фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” на обект Античен керамичен център. Участие във фестивала ще вземат сдруженията „Мос Майорум Улпие Сердице“ от София и „ДУКС Антика“ от Свищов, както и възстановчици на свободна практика.

Основен акцент в програмата ще бъде грънчарството – посетителите ще могат да видят формоване на съдове, зареждане и запалване на пещ на 7 септември, а готовата керамична продукция ще бъде извадена от пещта на 8 септември. Непосредствено преди фестивала се наложи да бъде извършена поправка на конструкцията на демонстрационната пещ за изпичане на керамични съдове. По препоръка на майстора – керамик Анна Спасова, археологът на музея и служителят на обект АКЦ Ив. Стефанов доизградиха горната камера на височина, стесниха вътрешното пространство и изработиха капак за по-добра тяга при изпичането на керамиката.
На фестивала ще бъдат представени и други занаяти – ковачество, сарачество, монетосечене. Интересни моменти по време на фестивала ще бъдат представянето на римската медицина и организираният «робски пазар». Посетителите ще имат възможност да облекат римски дрехи, както и да опитат ястия, сготвени по древноримски рецепти.Дегустацията на вино е осигурена от Винарска изба ,,Върбовка”.
За първи път тази година ще се тегли томбола, наградите за която са осигурени от Исторически музей – Павликени, сдруженията ДУКС Антика и Мос Майорус Улпие Сердице, възстановчиците и майсторите, които ще вземат участие във фестивала и винарска изба „Върбовка”. Билети за нея ще могат да се закупят на място.
Друга изненада за посетителите тази година ще са новите керамични медальони с изображение на Силен – весел старец, учител на бог Дионис и част от неговата свита. Апликирани изображения на Силен са поставяни по керамичните съдове на древните грънчари от производствения комплекс в м. „Върбовски ливади”. Изработката на сувенирите е дело на Анна Спасова, майстор-керамик от сдружението ДУКС Антика.


Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от гр. Павликени в посока с. Върбовка. Той представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинция Долна Мизия през I – III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещение всеки ден, достъпен е целогодишно, има изградена инфраструктура и поставени указателни табели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!