Последни Новини

Магистри-информатици на Стопанска академия намират реализация в IT сектора

Артисти от пет държави участваха в Международния арт пленер “Павликени и света“
юли 14, 2019
Над 700 почитатели на огнените ритми събра първия Латино Пикник
юли 24, 2019
Покажи всички

Магистри-информатици на Стопанска академия намират реализация в IT сектора

Младите специалисти започват работа още преди дипломирането си

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

След проведената в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов защита на дипломни работи за поредния випуск студенти от магистърските програми „Информационни системи и технологии в бизнеса” и „Електронен бизнес и дигитални пазари” стана ясно, че почти една трета от тях вече работят по специалността си. Според младите специалисти, успешната им реализация се дължи на придобитите знания от академичните преподаватели, срещите с представители на практиката по време на семинарни занятия и майсторски класове, успешното сътрудничество между свищовското висше училище и водещи компании от IT-сектора. Сред примерите от последния випуск за успешна кариерна реализация още от студентската скамейка са две млади дами, завършили с отличие ОКС „магистър”.
Яница Димитрова – настоящ програмист софтуерни приложения в „ДиУеър” – София, е отличник на випуска както при завършването на ПДТГ „Димитър Хадживасилев” в Свищов, така и при дипломирането си в ОКС „бакалавър” в Стопанска академия. Още като ученичка в спец. „Икономическа информатика” тя проявява интерес към програмирането. Участва в областен кръг на Национална олимпиада по информационни технологии в съавторство, по проект за автоматизирана тестова система за синтактически анализ на изречения. В Стопанска академия е приета още като ученичка, чрез класиране в състезанията, организирани от висшето училище, в които възпитаниците на Търговската гимназия по традиция се включват активно. За основата от знания, получена в средното образование, Яница говори с уважение, задоволство и гордост. Всичко това е надградено в катедра „Бизнес информатика”.
„Студентите от специалността имат задълбочени познания в областта на икономиката, а също така познават и креативно използват бизнес потенциала на информационните и комуникационните технологии, което е гаранция за успех в условията на съвременната икономика.
В рамките на една година прилагам и надграждам получените знания и умения. Редица са възможностите пред завършилите специалността – внедрители и консултанти, аналитици и проектанти, ръководители на екипи и ИТ проекти. След отличното обучение, получено в Стопанска академия, решението е изцяло на студентите”, коментира Яница. Възможностите за участие в международни стажантски и национални стипендиантски програми, както и изградените връзки с работодатели още от студентската скамейка, помагат на Яница да се реализира именно по начина, по който е мечтала, и да се чувства доволна и удовлетворена от нещата, които прави.
Антония Манолова в момента изпълнява длъжността специалист координатор информационни технологии в същата фирма – ДиУеър, с която Стопанска академия има двустранно споразумение за сътрудничество. Още като ученичка Антония има интерес към компютърните науки. Тя също завършва спец. „Икономическа информатика” в ПДТГ. Участва в състезанията по компютърни мрежи, била е общински първенец в едно от тях. Дългогодишно участва в школата по модерен балет към ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”. Разнообразните си интереси канализира в областта на бизнес информатиката. Придобити в Търговската гимназия и усъвършенствани в Стопанска академия знанията и уменията, й дават увереност и висока оценка на пазара на труда. „По време на обучението ми в Стопанска академия „Д. А. Ценов” имах възможност да се срещам с професионалисти от практиката, което беше изключително полезно за мен и ми помогна в бъдещата реализация. Фирма ДиУеър, от своя страна, ми даде възможност да приложа наученото и да се докосна до реална работна среда. Благодарение на получените знания успях да се адаптирам много бързо към работата”, сподели Антония.
Двете млади IT специалистки, завършили с успех „Отличен” 6.00 магистърската си степен в Стопанска академия са категорични, че „ако искаш да учиш и да се усъвършенстваш, никой не може да те спре, а ако не желаеш, извинение и виновни винаги ще се намерят”.
Сред реализиралите се възпитаници на спец. „Бизнес информатика” е и Антонио Първанов (завършил и спец. „Икономика на туризма”) – SAP Authorization Consultant, Атос България Компетънс център. Към по-млади си колеги-бакалаври той апелира: „Колкото повече придобивате знания в лекциите и упражненията, както и извън тях, толкова по-стабилна и по-сигурна основна ще изградите за стъпването Ви на трудовия пазар. Знанията, които се придобиват в специалността са една много добра подготовка за реализация в най-бързо растящия и най-високоплатения сектор у нас – IT секторът”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!