Последни Новини

Arbanassi Summer Music с десето юбилейно издание

Възпитаник на Стопанската академия e обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия
юли 4, 2019
XI Дикси Джаз Фест засвирва в Търново
юли 8, 2019
Покажи всички

Arbanassi Summer Music с десето юбилейно издание

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Десето юбилейно издание на фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе от 21 до 28 юли. Четирите чудесни концертни вечери ще са във вълнуваща среда на възрожденските църкви-музеи „Св. Георги“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в архитектурния резерват Арбанаси.
Музикалното събитие извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в едно по-интимно пространство, за да внуши усещането за общност, приятелство и удоволствие от музиката.
Фестивалната програма ще започне в неделята на 21-ви юли с концерт под надслов „Български композитори“ в църква-музей „Св. Георги“, където ще бъдат изпълнени произведения на класиците Марин Големинов и Панчо Владигеров и на съвременните автори Добринка Табакова, Ценко Минкин и Юлита Фъсева.
Следващите две концертни вечери ще са в уникалната със стенописната украса и акустика църква-муей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Темата на концерта на 23-ти юли е „Руската душа“ и включва струнни произведения на Антон Аренски и Пьотър Чайковски. Музика на Камий Сен-Сан и „Песни от Оверн” от Жозеф Кантелуб за сопрано и оркестър са в програмата на концерта „Френски парфюм“ на 25ти юли..
Arbanassi Summer Music 2019 ще завърши на 28-ми юли в църквата „Св. Георги“ с празничен концерт, посветен на десетата годишнина на фестивала, в който са включени творби на Антонин Дворжак, Франц Шуберт, Жак Ибер и Йоханес Брамс
Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Франция и България. Това са Александър Сомов и Теодора Атанасова – виолончело, Амрай Либолд – фагот, Хеди Керпичан и Майва Ларог– цигулка, Демна Гигова и Самуел Барсегян – виола, Димитри Местдаг – обой, Пиер Оньó – кларинет, Юлита Фъсева – контрабас и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.
Arbanassi Summer Music се провежда ежегодно всяко лято от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във Велико Търново. Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново.
Иинтимни концертни вечери, обединяващи музиканти и публика и нивото на изпълненията, в съчетание с магнетичната църковна атмосфера, превърнаха Arbanassi Summer Music в едно уникално музикално събитие. Признание за това е и фактът, че класическия камерен формат за поредна година в включен в Европейската фестивална платформа и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2019-2020.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!