Последни Новини

Деца усвояват древни занаяти в музея в Горна Оряховица

Проф.Венелин Терзиев, експерт по икономика, национална сигурност и социално управление: Част от университетите са място на препитание на цели фамилии от години
юни 8, 2019
Докторант от Стопанска академия е победител в конкурс на мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази”
юни 12, 2019
Покажи всички

Деца усвояват древни занаяти в музея в Горна Оряховица

Стартира шести сезон на „Семейни съботи”

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Стартира новото издание на „Семейни съботи” в Историческия музей в Горна Оряховица. Фамилните занимания ще продължат през целия летен сезон- от 15 юни до 14 септември.
“Проектът привлече много почитатели през последните години, когато малки и големи посетители преоткриваха историята и традициите на родния край. Тази година музейните специалисти са подготвили много нови и интересни занимания, свързани с опознаването на експозицията, както и със създаването на собствени произведения, вдъхновени от традиционни български занаяти, вярвания и обичаи”, обясняват от културната институция в железничарския град.


„Керамиката – хилядолетни послания” е акцентът на семейната ваканционна програма за 2019 г. През цялото лято посетителите ще могат да се докоснат до едно от най-старите човешки умения. Предвидени са специални творчески ателиета, посветени на различните видове керамични предмети, техните функционали, утилитарни и сакрални функции. Специален гост ще бъде майстор грънчар с крачно грънчарско колело. Всяка събота местни творци ще показват как керамиката може да се включи и в други различни занаяти. Специално подбрани дворни детски игри, свързани с основната тема, ще отвеждат малките посетители в позабравен свят от детството. С особено внимание ще бъде представен фолклорът – пълен с притчи, приказки и гатанки за глината, грънците и грънчарите.
В съботите на месец август, след приключване на археологическите разкопки на Ряховец, отново ще бъде проведена доброволческата инициатива за почистване на новооткритите керамични фрагменти. Желаещите да се включат ще имат възможност не само да подпомогнат работата на археологическия екип, но и да научат повече за последните проучвания и откритите предмети. Тази година доброволците ще се срещнат и със специалист реставратор, който ще ги запознае с основните техники, които се прилагат при реставрацията на керамични предмети.


За най-младите посетители всяка събота са предвидени две музейните игри – „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи”. От 10 до 11 часа те ще могат да се впуснат във вълнуващи музейни приключения и да се почувстват като малки музейни уредници. В състезателната игра децата ще имат възможност да опознаят отблизо експонати от фонда и да ги подредят в специално разположени малки витрини, съобразно хронологията и темите в експозицията. Разбира се най-добрите участници ще си тръгнат с награда.
Първият гост в творческия кът ще бъде майстор Йордан Карастоянов от с. Поликраище, с чиято помощ децата ще изработят собственоръчно свои Дневници. В тях те ще описват очакваното, преживяното и наученото през всички летни съботи.


Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” ще бъде от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи” и да разгледат музейните експозиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!