Последни Новини

Фармацевтка цери по 135 свои рецепти с билки

Издигат паметник на ген.Гурко в Павликени
април 16, 2019
Имперският руски балет представя “Лебедово езеро” на “Сцена на вековете” в Търново
април 20, 2019
Покажи всички

Фармацевтка цери по 135 свои рецепти с билки

Фитотерапевтката има смеси дори за рак и за потентност „Разгонен козел“

 

Катя Иванова: „От 3600 лековити растения в България, само на около 700 са доказани свойствата“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Фармацевтката Катя Иванова е сред най-знаковите и тачени личности на Горна Оряховица. Известна е с енциклопедичните си познания в областта на алтернативната медицина, с уменията си да прилага тайните на билките, да излива емоциите си в рими и с това, че е изкусна музикантка.

Вече половин век тя работи като аптекар, а през последните 35 години се е посветила на съгражданите си като ги лекува без химически субстанции.

Вярно е, че за всяка болка, има билка. Само за злобата, омразата и ненавистта няма“, категорична е именитата фармацевтка.

За работата и успехите на билкарката с висше образование свидетелстват многобройните и признания и награди. Тя е включена в Енциклопедия на известните българи. Участвала е в четири световни медицински конгреса. Има международна награда – диплома от Шестия конгрес по психотроника в Загреб. През 2010 г. Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България и присъжда почетен знак “Кристално хаванче” за особен принос към професията. Преди година пък е удостоена от сдружението с плакет и звание „Почетен председател“.

Авторка е на общо 18 книги. Част от тях са за билките и приложението им, а останалите са стихосбирки . Поддържа контакти с лечители от Колумбия, Русия, Румъния, Чехия, Италия, Хърватска, Сърбия, Македония и др. Нейни билкови смеси се търсят от хора от цял свят. Освен билкарка 72-годишната Катя Иванова е и поетеса, бивша гимнастичка, свири на цигулка, пиано и акордеон.

Интересът на колоритната дама към билките е заложен по наследство.

Дядо ми Начо Начев от Стара Загора е бил един от най-известните билкари в България. Наследила съм неговата дарба. Мога да кажа дори, че съм го надминала в познанията. Дядо ми е имал 130 билкови рецепти за всякакви болежки, а аз успях да разработя 135”, казва Катя Иванова.

Тя подчертава, че не е билкарка самозванка и има солидно медицинско и фармацевтично образование. Познава както традиционната медицина и лекарствата, така и билките и хомеопатията.

Навремето ме назначиха на работа в билковата аптека в центъра на Горна Оряховица с партийно поръчение“, споделя Иванова.

Сега дрогерията си е нейна. Рафтовете в помещението са отрупани с пакети с различни билкови смеси. Стените пък са украсени със сентенции и рецепти, а на видно място са изложени професионалните и награди.

В България има над 3600 билки, но едва на около 700 са доказани лечебните свойства. 70 % от лекарствата се приготвят от билки. Лечението с целебни треви има 100-процентов ефект, но се постига по-бавно. Навремето лекарите уважаваха билките и наред с традиционните лекарства, препоръчваха и пиенето на растителни отвари. Младите медици обаче не са посветени във фитотерапията, а е належащо поне 2 семестъра да изучават билколечение“, категорична е вещата фармацевтка.

Иванова негодува, че вече много хора се лекуват по указания в интернет.

Идват клиенти, гледали реклама по телевизията, прочели в интернет или в някой жълт вестник за билков илач, който може да цери едва ли не всичко. Опитвам се да ги убедя, че когато се касае за здравето им, не е препоръчително да се вярва така сляпо на написаното в социалните мрежи.Разпитвам ги за болестите, за симптомите, опитвам се да им дам полезни съвети. Други пък сами си поставят диагноза, без да са ходили на лекар, и направо искат от да им дам конкретни лекарства. Категорично отказвам да продавам, преди да видя рецепта или епикриза от лекар“, споделя Катя Иванова.

Тя предупреждава, че билките са силнодействащи , трапезни, както и отровни.

Дозата прави отровата!“, отсича фитотерапевтката.

Тя твърди, че в природата нищо не е случайно, но не всеки обръща внимание.

Формата на билките, плодовете и зеленчуците ясно показва какво е предназначението им. Например целината прилича на кост и съдържа натрий, който е полезен за костната система на човека. Лукът наподобява клетките в човешкото тяло и е доказано, че пречиства междуклетъчните пространства от токсините. Зърната грозде са като кръвни телца и са много полезни именно за сърцето и кръвта. Орехът има формата на мозък и е полезен за паметта. Бобът прилича на бъбрек и защитава бъбречната дейност. Смокините са пълни със семенца, висят на двойки и са като тестиси. Те увеличават подвижността на сперматозоидите и отстраняват стерилитета при мъжете. Обратно на тях авокадото пък изглежда като женски полов орган и е доказано, че е полезно при проблеми след раждане”, разкрива начетената билкарка.

Иванова твърди, че основната причина за увеличаващите се онкологични заболявания, инфаркти, инсулти, неврози са стресът, замърсяването и неправилното хранене.

Като защита срещу стреса тя препоръчва чайове от билки, като глухарче, бъз, жълт кантарион, синя жлъчка, които действат на нервната система и пречистват черния дроб. В аптеката и може да се намери специален противотуморен чай. По думите и растението, което най-успешно преборва раковите клетки расте в Перу и е известно като котешки нокът. То е мощен имуностимулант.

Имаме чудодейни билки като рани лист, чер оман, глухарче, котешка стъпка. Изключително ценна е Родиолата, по-известна като Златен корен. Използвала се е още по времето на хан Аспарух, а след това и от държавните ръководители. Билката е адаптоген и спомага за силна концентрация и адаптация“, доверява Катя Иванова.

В дрогерията си тя предлага билкови смеси за всички нервни заболявания, за депресивни състояния, за високо кръвно налягане , разширени вени, хемороиди, дори за заекване. Иванова прави ефикасен чай по рецепта на проф.Александър Чирков, както и чай на Ванга за отслабване.

През дългогодишната си практика като фармацевт е имала различни куриозни случаи. Неведнъж 80-годишни старци са и искали да билкови илачи за потентност.

Напоследък прави впечатление, че много млади хора имат сексуални проблеми. Но и за това съм разработила специални билкови комбинации. В зависимост от състоянието предлагам „Мъжки чай“, „Рагонен козел“, „Афродезиак“, „Дамяна“. Фитнес маниаци пък масово злоупотребяват с билката бабини зъби. Това е универсално растение и се използва за лечение на много заболявания – нерви, стомах, висок холестерол, тромбофлебит, шипове, безплодие, слединсултно състояние. Основно обаче се прилага за стимулиране на половата система и тонизиране на организма. Тя обаче е отровна и трябва да се използва много внимателно. Младежите масово си правят от нея чай и пият с литри, за да имат сили и тонус във фитнес залите и да “вдигат самолета” по няколко пъти с любимата. Напоследък има залитане и по хранителните добавки като не са редки случаите на предозиране с някои от препаратите“, изтъква Катя Иванова.

Снимки-Веселина Ангелова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!