Последни Новини

Представиха зехтин от маслинови дървета на над 1500 години на изложение в Търново

Американецът Едмънд Бек вложи над $ 4 млн. в 9 уникални сгради в Търново
март 21, 2019
Инициативата “Стародумци” възкресява старите думи в българския език
март 26, 2019
Покажи всички

Представиха зехтин от маслинови дървета на над 1500 години на изложение в Търново

 

Продуктът е мощен антиоксидант и се използва освен в кулинарията, но и като лекарство

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Представиха висококачествен зехтин от известни марки на фабриките „Арестеон”, “Аристон” и “Ноблеза дел Сур” на изложение в събота във Велико Търново.
„Фабриката „Аристеон” се намира на остров Закинтос в Гърция. Тя е модерна, сертифицирана екологическа производствена единица за стандартизация и производство на маслиново масло екстра върджин. Предприятието започва своето съществуване през далечната 1850 година. За историята на неговото развитие свидетелства разположената в двора изложба, на която могат да се видят стари воденични камъни и части от механизми за изстискване на маслини. Продуктите са студено пресовани, ползват се маслини сорт Коронейка, отглеждани само на острова”, разказва Севделина Иванова, управител на фирмата вносител „Елис Тейст” Севделина Иванова.
Тя допълва, че производството е бутиково и резултатът е първокласен екстра върджин зехтин за ценители и гурме специалисти. Предприятието е носител на редица международни награди.
Интересът на клиентите на изложението привлече уникалният екстра-върджин зехтин Dopia. Той е различният и специфичен продукт на компанията. Произвежда се в лимитирани серии от многовековни маслинови дървета сорт Dopia , които са над 1500 г., с по-едър плод от популярните у нас Коронейки и има високо съдържание на полифеноли. Този зехтин се използва и като лекарство, защото е мощен антиоксидант. Dopia са донесени на остров Закинтос от Венетите – келтско племе, което е превзело и управлявало района хилядолетия. Маслото е изключително и съчетава в себе си климата на острова и се приготвя от ръчно събрани плодове.
„Трите допълнителни вкуса на маслиновото олио като разновидности, които предлага фермата са с лимон, с портокал и с чеснов вкус. Ефектът се постига чрез пресоване на плодовете или чесъна заедно с маслините и по този начин се получава деликатен вкус. Всички елементи са носители на сертификат за Защитено географско указание” информира Севделина Иванова.
Тя уточнява, че растенията се отглеждат в съответствие на Организацията за инспекцията и сертифициране на органични земеделски продукти в Гърция – DIO.
Фирмата вносител предлага и 16 вида зехтин добит чрез инфузия при 60 градуса, както и 16 вида балсамов оцет.
Перлата в подбрания асортимент е зехтин Премиум качество, който е признат за най-доброто маслиново масло в света. Изключително търсен е зехтинът разработен специално за деца, който е подходящ за първото захранване на бебета. Той е с плодови нотки на банан и зелена ябълка.

Снимки-Веселина Ангелова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!