Последни Новини

Американецът Едмънд Бек вложи над $ 4 млн. в 9 уникални сгради в Търново

Представят печат на „Въздържателно дружество – Габрово”
март 21, 2019
Представиха зехтин от маслинови дървета на над 1500 години на изложение в Търново
март 23, 2019
Покажи всички

Американецът Едмънд Бек вложи над $ 4 млн. в 9 уникални сгради в Търново

Възстановените от бившият военен летец постройки са паметници на културата

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Американски милионер купува старинни сгради във Велико Търново и ги спасява от разруха и забрава като ги реставрира и им вдъхва нов живот. За 13 години Едмънд Бек е вложил над $ 4 млн. В емблематични постройки в старинната част на болярския град. До една 9-те сгради, в които тексасецът е инвестирал солидни капитали, са паметници на културата.

Перлата сред реставрираните от Бек сгради, е архитектурният шедьовър на Колю Фичето – хан „Хаджи Николи“ на прочутата улица на занаятите във Велико Търново.

През април 2006 г. американецът стана собственик на каменната сграда, построена през 1858 г. на Самоводската чаршия. Едмънд Бек реставрира обекта, който е национален паметник на културата и го отвори за посетители като спази и обещанието си към наследниците на големия българин като запази името му.

Това беше първият имот, който Бек купи в старата столица. Сградата е построена преди век и половина от майстор Колю Фичето и в нея са отсядали търговци, които са продавали своята стока в Европа и Азия“, уточнява Любомир Марков, прокурист на фирмата на Едмънд Бек.

Реставрацията на възрожденската сграда продължила пет години. Възстановена е в оригиналния и вид като са използвани автентични материали и технологии. В момента тя е красив комплекс с музей, картинна галерия, винен дюкян, ретро фото и ресторант.

В експозиционната част са гостували емблематични съкровища като Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Могиланска могила, частни колекционери. В картинната галерия са експонирани съвременни български автори“, казва Марков.

Щатският филантроп възроди и две старинни къщи с дюкяни на Самоводската чаршия. Преди осем години той взе и руините на стара сграда на ул. „Стефан Стамболов“, недалече от паметника „Велчова завера“ като сега там е новият му хотел „Arte”. Кокетната сграда в сърцето на Старо Търново е поредната инвестиция на тексаския мултимилионер Едмънд Бек, който е носител и на наградата „Велико Търново“ за принос в спасяването на културното наследство на България. Почти по същото време, в което завърши хотела си в болярския град, тексасецът отвори и 22-етажният „Ривър уолк“ в Сан Антонио.

Капацитетът на новото му бутиково бижу е малък, но пък обстановката е неповторима и налага нови стандарти. Хотелът е доста по-различен от останалите и е замислен като място за ценители, които могат да се насладят на атмосферата на Старо Търново и я съчетаят с питие и чудесна музика в бара. Класическа атмосфера в клуба придава изящният 100-годишен бял роял, произведен от немската фирма „Grotrian Steinweg“, а картините на известният наш живописец Милко Божков, които ще гостуват около три месеца, го превръщат в истинско културно средище. Само преди дни клубът събра десетки почитатели на джаз музиката с виртуозното изпълнение на четирима музиканти, които изпълниха парчета на Нат Кинг Кол.

Вложенията на американеца във Велико Търново обаче няма да свършат с този хотел. Предстои пълното обновление също на притежаваният от него някогашен хотел „Царъ Борисъ“, който се намира на ул. „Опълченска“. Той е построен през 1894 г. и е по проект на Стоян Герганов – един от най-бележитите архитекти във Велико Търново. През 1980 г. сградата е обявена за паметник на културата, а малко след Освобождението журналист от „Нешънъл Джиографик“ го нарича „Българският Уолдорф -Астория“.

Американецът притежава и други три къщи за гости, които са реновирани и функционират. В плановете на тексасеца влиза и обновлението на култовия „Йонов хан“, който е на северния изход на Велико Търново в посока Русе.Той също ще бъде превърнат в хотел. Бил е един от най-известните местни ханове в миналото, който се намира на една от най-живописните улички в старопрестолния град. За сградата Едмънд Бек броил 100 000 лв., а в плановете на инвеститора е да я реставрира и превърне в тризвезден хотел с 20 стаи и панорамна тераса на покрива с вълшебна гледка към историческите крепости Трапезица, Царевец и Момина крепост.

Инвестицията ще е около 2 млн. лв. Чрез хана и намиращия се в съседство хотел „Царъ Борисъ“, който също ще бъде реставриран, американският мултимилионер се надява да даде тласък за обновление на останалите старинни сгради по улица „Опълченска“, които са доста занемарени.Тази година ще стартира и реставрацията на две сгради, които са в съседство с хан „Хаджи Николи“ и целта е с възстановяването им да се оформи цял архитектурен ансамбъл.

Бек е декларирал и намерението си да купи от държавата сградата на Старата поща на Самоводската чаршия, която сега е необитаема и се руши.

Имам уверението на местната власт, че ще ми съдействат и за закупуване на пустеещите земи пред хотел „Царъ Борисъ“, за да ги превърна в градина. В момента са неизползваеми. За жалост, доста неща в България се случват бавно и някои институции са доста мудни. Ето например за една година аз строя и откривам почти 25-етажен хотел в Сан Антонио, а тук вече трета година не мога да получа одобрение от Министерството на културата, за да оправя хотела, който е застрашен от срутване. Законите в Америка и тук в България са идентични, но просто там администрацията работи по-качествено“, призна Бек.

Едмънд Бек е полковник от запаса на американската армия, който, след като напуска военната служба, започва да се занимава с недвижими имоти. Женен е за очарователна чехкиня, в която е влюбен и до днес. Любовта на Бек към България и конкретно към Велико Търново пламва през лятото на 2005 г. , а историята звучи като приказка. Бек дочува разговор между младежи от съседните седалки в самолет. Включва се в разговора, а младежите се оказват български студенти в САЩ, които се прибират в родината си. Те разказват за красотите и историческите забележителности на България. Заинтригувани семейство Бек решават да дойдат у нас, но първо отиват на Златни пясъци. По време на един от вътрешните турове в страната, американецът и жена му се озовават във Велико Търново. Обикаляйки по калдъръмите на Самоводската чаршия от дюкян на дюкян, Бек се озовава пред заключените тежки метални решетки на хана на Хаджи Николи. Опитва се да поразгледа отвън и онемява. Сяда в съседното кафене, а до него се оказват филологът Любомир Марков и съпругата му Силвия, които зарязали литературата и развивали бизнес с недвижими имоти, а днес вече бизнес партньори на тексасеца в хана. Бек разпитал двамата търновци за хана. Те му разказали историята на шедьовъра на Майстор Колю Фичето и бурния живот на отдадения на род и родина търговец Хаджи Николи, за който е построен. Бек поискал да влезе, за да го разгледа. Марков му обяснил, че ханът е затворен от близо две десетилетия.

Намерете продавачите, аз ще го купя“, отсякъл Бек

Щатският предприемач оставил визитка и си тръгнал. От кантората за недвижими имоти издири собствениците на имота и сделката била подготвена за два месеца.

Дванадесет години по-късно Едмънд Бек седнал сред прохладните стени на хана и с гордост заявил, че това е най-красивата сграда на света.

88-годишният бизнесмен е роден в голямо ранчо в Тексас. Предците му са англичани и немци, които се преселили в Америка, за да търсят по-добър живот. След като завършва университета, Бек влиза в армията като служил 26 г. Преминал през всички видове военно обучение.

Армията ме научи да мога да сключвам договори за милиони долари, да работя в различни страни, в различна средаУчаствал съм в много съвместни военни операции в Европа и Близкия Изток, като операцията по разчистването на мини и потопени кораби в Суецкия канал. Бил съм част и от проект за установяване на дигитални комуникации, благодарение на което днес имаме мобилни телефони.

Но най-хубавото нещо, което ми се е случило, е, че като млад лейтенант в Германия срещнах една прекрасна млада жена, която стана моя съпруга. Влюбих се в нея от пръв поглед и до днес я обичам безкрайно.Жена ми е моят шеф и партньор в бизнеса“, разкри при последното си идване преди година във Велико Търново Едмънд Бек.

Находчивият американец обяснява, че винаги е бил умен бизнесмен. По думите му парите са начин да се прави добро, което да остава и хората да си спомнят с добро за човека.

Добрият бизнесмен пък е този, който може да слуша и да се учи от всички“, е житейското кредо на Бек.

Той си спомня, че когато е бил в армията, е водил политика на отворените врати. Говорел с редниците, слушал ги внимателно и научвал нови неща, които му помагали да се справя добре в ситуацията. По същия начин говорел с генералите и се учел и от тях.

Едмънд Бек и съпругата му винаги са обичали изкуството. Първата картина, която си купили като младо семейство, била със събрани монети, които били изпадали от джобовете им по пода в дома им. Макар че вече имат голяма колекция от различни произведения на изкуството, тази още си я пазят и определят като една от най-скъпите, които притежават.

Семейство Бек са и страстни колекционери и на античните персийски килими.

Едмънд Бек постоянно прави някакви планове, не мисли за времето. „Мисля така сякаш съм на 16 години и правя планове за следващите сто години“, признава дейният американец.

Снимки-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!