Последни Новини

22 изби представят над 200 вина на изложение във Велико Търново

Камелия Тодорова с концерт и фен среща в Клуб “Седем” в Търново
март 13, 2019
Представят печат на „Въздържателно дружество – Габрово”
март 21, 2019
Покажи всички

22 изби представят над 200 вина на изложение във Велико Търново

Производителите ще участват с над 200 вина

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

22 изби от цялата страна представят своя продукция на първото издание на винарското изложение „Сомелиер маркет Велико Търново- 2019“. Виненият фест ще се проведе на 23-ти и 24-ти март в старата столица.
Във винарския фест ще участват само български производители и двама търговци, които ще представят над 200 вина от всички региони в страната. На три от щандовете ще се предлагат колбаси и зехтин. Посетителите ще имат възможността да дегустират гроздовите елексири и да разговарят със сомелиери, които на място ще представят продукцията си от Сакар, Струма, Сандански и други известни винарски местности.
В изложението се включват и изби от Великотърновска област. Щандове ще имат Ялово, Марян, Нова Върбовка, Руевит и Свищов.
„Има завиден интерес от винари за участие в изложението. Идеята е да дадем шанс както на известните изби, така и на по-малки, които не са особено познати на пазара извън София. Във Велико Търново има два винарски магазина, а всичко друго се предлага по-веригите, но там асортиментът е ограничен. С подобен фест ще дадем възможност на любителите на качествените вина да имат достъп до различни етикети“, обясни организаторът на изложението и сомелиер Георги Михов.
Той е създател на винения сайт „Сомелиер България“, в който са включени над 600 от общо 800 етиката български вина.
По думите му тенденциите напоследък са към налагане на вина с по-изчистени на вкус. На втори план са по- острите или силни аромати. Според Георги Михов през последните три години производството на вино в България се развива благодарение на дейността най-вече на малки изби, които изкарват все по-качествена продукция и имат собствени лозови масиви.
Добри са и продажбите в Европа, като български вина се предлагат в Германия, Англия и скандинавските страни. Съживил се е също пазарът към Русия, където се изнасят основно наливни вина.
“Винената култура на българите расте.. У нас има условия за развитие на винен туризъм, който носи 30% от приходите на повечето изби”, категоричен е Георги Михов.

снимка-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!