Последни Новини

Производител на еленски бут отвори магазин-атракция в къщата на любимата на Яворов-Мина

Търновка закичи село с българския трикольор за 3 март
март 3, 2019
Курс по предприемачество обучава свищовски студенти
март 4, 2019
Покажи всички

Производител на еленски бут отвори магазин-атракция в къщата на любимата на Яворов-Мина

Велислав Велев преустрои някогашни дюкяни в емблематичната възрожденска сграда в Елена

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Производител на еленски бут отвори единствен по рода си у нас магазин за месни деликатеси, който е съчетан със стилна винарна. Велислав Велев предлага специалитетите не къде да е, а в приземните помещения на родната къща на голямата любов на поета Пейо Яворов- Мина в центъра на Елена. Последният собственик на емблематичната сграда паметник на културата,  преустроил някогашни дюкяни в уникален търговски обект, който съчетава възрожденските стил и атмосфера на градчето със съвременните норми.


На една от стените в търговското помещение са окачени внушителни  бутове. Велев приготвя българския хамон, по рецепта от преди 5 века. Той е първият производител на еленски бут в промишлени количества. В края на  2012 г. находчивият бизнесмен отворил свой цех за сурово-сушени месни продукти в махала Пърчевци, в близост до Елена. Произвежда основно еленски бутове. По настояване на клиентите е започнал да предлага и филе.
Насочва се към този традиционен за общината местен специалитет, защото в семейството му са съхранили старата рецепта за приготвянето му.


„Следвам фамилните традиции. От дете познавам в детайли технологията на приготвянето на специалитета. Имаше период, когато гледахме 180 прасета. Бутовете на закланите животни престояваха 50 дни в сол. След това се измиваха със зелева чорба и се окачваха да съхнат на проветриво място“, разкрива тънкостите на специфичния планински занаят Велев.
В семейния магазин са инсталирани уникални машини за нарязване на бут. Част от помещението е предвидено за винарна с отбрани и отлежали гроздови елексири. В избената зала е експонирана старинна дървена машина за бутилиране.
„Уредът е от 1906 г. и случайно го открих в Италия. Веднага реших, че трябва да го купя от собствениците, за да го изложа във винарната”, разказва Велев.
Собственикът с гордост показва вино специална селекция с марката „Мина” и етикет с лика на Яворовата муза.

Това вино е реколта 2015 г. , създадено е специално за нас и то ще се продава единствено в нашия магазин. Ще предлагаме стоки само на производители от Еленския край. Всички продукти са натурални и без консерванти и химически добавки.  Месото е от български лицензирани ферми. Освен бут, филе, сурово-сушени деликатеси, продаваме и пакетирани ядки, сушени диворастящи билки и гъби. Предлагаме още мед и пчелни продукти, както и млечни произведения на еленската мандра. Вината пък са на избата в еленското село Марян”, споделя Владислав Велев.


Като доказателство за думите си, предприемачът показва стокови документи, върху които изрично е упоменато, че продукцията е българско производство.  На видно място в магазина е изложен документ за произхода на месото, което е във витрините.
„В магазина ще работят трима души. Правим доставки и по интернет. Подготвили сме специални брошури. Категорично обаче отказвам да работя с големи търговски вериги. Намерението ми е да съхраня традицията и самобитността на месното изделие”, разкрива още Велев.
Той изтъква, че производственият процес в предприятието за еленски бут  е същият, както този в домашни условия, но помещенията и съоръженията в цеха отговарят на съвременните европейски стандарти. Използвам качествена суровина, която минава през задължителни лабораторни изследвания“, категоричен е Владислав Велев.
В момента предприятието на Велев се простира на терен от 450 кв.м., но той възнамерява да го разшири до 7700 кв.м.разгърната площ. Предвижда да обособи дегустационна зала от 144 кв.м., от която да се вижда 2/3-ти от производствения процес.


Освен това мечтата му е да отглежда около 1000 животни, които да храни без химия, по природосъобразен начин.
Самият стопанин, който лично участва във всички производствени процеси, заедно с неговите 4-5 помощници ги разфасоват и оформят бутовете, които тежат средно по 10 кг, но има и по 28 кг. След това стриктно прилагат технологията за приготвянето им, която се пази в Еленския край поне от столетия. В Елена климатът е уникален, има планински течения, които превръщат бутовете в истински специалитет. Производителят обаче е убеден, че има и местна бактерия, която подпомага процеса на зреене. Както в стари времена, бутът се реже точно по жетва и се консумира до нова реколта.
Вниманието на жителите и гостите на балканското градче обаче привличат не само стоките в атрактивния търговски обект, но и уникалната сграда с богата история.
След години на разруха и забвение, родната къща на любимата на Пейо Яворов-Мина , е напълно възстановена. Достолепната възрожденска постройка на чорбаджията Юрдан П. Тодоров, за кратко време мина през ръцете на различни собственици. До неотдавна имотът бе във владението на предприемчив горнооряховец, който се бе сдобил с него от немски доктор най-вече от сантиментални подбуди. Бизнесменът Ангел Техинов решил да реставрира една от най-големите чорбаджийски къщи в балканското градче преди 4 г, тъй като тя му напомняла за друга голяма любов, на която посвещава това свое начинание.


През 2015 г. горнооряховецът разбрал, че къщата на Мина Тодорова в Елена се продава и без да се замисли, решил да я купи и реставрира със собствени средства. В дома на Яворовата любима нищо не е променяно. Стените били поразени, покривът е изцяло нов, но разпределението на къщата е същото. За ремонта на сградата ползвал предимно дървен материал. След реконструкцията на чорбаджийската къща, в която преминава детството на Мина и брат й – известният писател и драматург Петко Тодоров, Техинов успява да открие една от малкото останали роднини на Мина във Франция, която и до сега се грижи за гроба й там. С нейно съдействие той успява да докара в Елена част от мебелите на вдъхновителката на шедьовъра „Две хубави очи“. Наследничката на Мина дарила част от вещите й, друга част пък е предоставила на Община Елена. Това са предимно мебели.
„По онова време е била чорбаджийска къща и една от най-големите в града. Горната част е с 20 прозореца, което придава тържественост и достолепие“, обяснява последният собственик на сградата паметник на културата Владислав Велев.
Стопанинът на реставрираната къщата възнамерява част от помещенията да превърне в музей, където ще бъдат изложени вещи на Мина, както и всички стихове, които Яворов и е посветил.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!