Последни Новини

1308 пациенти лекувани за година в Първо вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица

Николай Ненов, инженер биотехнолог-ембриолог: Половината от изследваните мъже са с репродуктивни проблеми
февруари 7, 2019
Доц.Иван Марчевски, ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов: Назряват протести заради дефицит от 3,2 млн.лева в бюджета на висшето училище 
февруари 9, 2019
Покажи всички

1308 пациенти лекувани за година в Първо вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица

 

Обслужените болни са от 6 общини на Великотърновска област

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Общо 1308 пациенти са преминали за година през Първо вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица. В сравнение с предходната 2017 година те са с 61 повече. Това съобщи д-р Йорданка Друмева, началник на отделението.
Звеното, което е с три сектора, най- много са лекуваните в гастроентерологичния сектор – 631, следвани от пациентите от нефрологичния сектор – 480, а 193 са били хоспитализираните с пневмонии в общия терапевтичен сектор.
От болестите на горния и долния гастроентерологичен тракт, най- масовите диагнози през 2018 г. с били хроничните гастрити, язвите на стомаха и дванадесетопръстника, хроничните и улцерозни колити, следвани от езофагитите и доброкачествени, и злокачествени заболявания на стомаха и дебелото черво.


От 480 пациенти с нефрологични заболявания, медиците са лекували болни от остър и хроничен пиелонефрит и от бъбречно -каменна болест. Останалите 198 пациенти са лекувани от пневмонии.
“Извършени са 1882 ехографии на пациенти от всички отделния на стационара. Кабинетът е оборудван със съвременен 3D апарат за диагностично изследване на коремни органи и повърхностни структури (щитовидна жлеза и млечни жлези) и с възможност за доплерово изследване на съдове”, информира д-р Друмева.


За периода са извършени общо 1000 ендоскопски процедури в специализирания кабинет. В кабинета са извършени и 46 полипектомии, регистрирани са 50 злокачествени новообразувания, като най- много – 32 на брой, са на дебелото черво, следвани от тумори на стомаха, панкреаса и черния дроб.
Отделението разполага с 24 легла за трите сектора. Използваемостта на леглата за миналата година е била 72,1%, като най- висока е била за гастроентерологичния сектор – 81,46%, следвана от нефрологичния сектор – 71,35% и от общия терапевтичен сектор – 60%. Със РЗОК в отделението работят по девет клинични пътеки.
Първо вътрешно отделение е едно от водещите в МБАЛ по брой преминали пациенти, използваемост на леглата и постъпления от клинични пътеки.
За 2018 г. са обслужени пациенти от общините Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново, Елена, Златарица и Лясковец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!