Последни Новини

Редят изложба за 140-годишнината на Учредителното събрание и  Търновската конституция

Д-р Илко Костурков от Горна Оряховица: По 17 души загиват на всяка минута от злокачествени новообразувания
февруари 3, 2019
Младежи събират пари за кордиограф на родилното отделение в Търново
февруари 4, 2019
Покажи всички

Редят изложба за 140-годишнината на Учредителното събрание и  Търновската конституция

Показват реликви като бронзовия звънец, конституцията, държавния герб

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

С фотодокументална изложба Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново отбелязва 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
В експозицията чрез оригинални фотоси са представени старо Търново, сградата на бившия турски конак, където се свиква „събора” на нотабилите, както и графики от вътрешната уредба на заседателната зала. Специално място е отредено на основните фигури, оратори и представители на либералното и консервативното течение в събранието – екзарх Антим I, Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович, Тодор Икономов и д-р Константин Стоилов. Показани са реликвите – бронзовия звънец, конституцията, държавния герб и др.
Идеята за „Търново като люлка на българската държавност” е доразвита с отделни художествени визии, посветени на Първото, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото Велики народни събрания, заседавали в старата столица в унисон с държавната приемственост и традиции. Темите са представени с оригинални фотоси на Александър I Български, Фердинанд Сакс-Кобург-Гоатски, читалище ”Надежда” по време на Третото и Четвърто събрание, посрещането на царските особи в Търново.
Отделено е внимание и на тържествата по повод 130-тата годишнина от Учредителното събрание, като са показани конституциите на България от 1947, 1971, 1991 г.
Изложбата “140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция” ще е експонирана от 8 февруари до 20 април на ул. „Независимост“ пред факултет „Изобразително изкуство“ във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!