Последни Новини

Задругата за чиста храна организира Кулинарна ученическа олимпиада 

Търновка денем е инвалид, нощем се движи
февруари 2, 2019
Д-р Илко Костурков от Горна Оряховица: По 17 души загиват на всяка минута от злокачествени новообразувания
февруари 3, 2019
Покажи всички

Задругата за чиста храна организира Кулинарна ученическа олимпиада 

Организацията е включена в електронен каталог, чрез който българските стоки ще стигат до 190 храни в света

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Кулинарна ученическа олимпиада организират от Задруга за чистата храна. Това обяви в събота във Велико Търново председателят на сдружението Филип Хайвазян.


Инициативата  на радетелите за здравословно хранене ще се проведе съвместно с Министерство на образованието и първоначално ще обхване училища в София и Русе.
В училищните кръгове участниците ще представят здравословни рецепти и готови храни. Идеята е те да се продават в съответното училище и със събраните средства да се подкрепи различна благотворителна инициатива. Победителите отиват на регионален кръг, след което най-добрите шест от всеки район се явяват на финалния етап.
От скоро Задругата за чиста храна участва и в електронен каталог, чрез който българските стоки ще стигат до 190 храни в света. Участието в него е безплатно за членове на организацията.


На първата среща за тази година Задругата за чиста храна прие три направления за развитие през 2019-та. Първото е засилена работа с институциите и училищата, второто е намиране, създаване и гарантиране на чистите продукти, а трето е изграждане на Дворец на чистата храна. Той ще бъде разположен в близост до габровското село Боженци, от където един ден ще започва тунелът под шипка. Във въпросния Дворец ще бъдат показани свойствата на полезната храна, начините на производство и отглеждането на суровини. Той ще представлява своеобразен музей на добрата храна, обясниха от Задругата. Идеята за неговото създаване е изцяло на билкаря Емил Елмазов.
Освен всичко друго над 50 училища в София и Русе са проявили интерес към 3 образци за училищна закуска, специално разработени от Задругата за чистата храна. Става въпрос за здравословни крекери и пандишпанови кексчета.


„Най-хубавата новина е, е имаме решение от Патентното ведомство за търговската марка „Задруга за чиста храна“. И мисля, че следващата седмица ще имаме и самото удостоверение“, обяви  Филип Хайвазян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!