Последни Новини

Държавният архив популяризира приноса на специалисти за развитието на Търново

Доставиха кислородни палатки за Педиатрията в Свищов 
януари 31, 2019
Адвокат Митко Минев представи “Ротари-България” на среща в Сан Диего в САЩ
февруари 1, 2019
Покажи всички

Държавният архив популяризира приноса на специалисти за развитието на Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Държавният архив популяризира приноса на специалисти за развитието на Велико Търново.
Дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа” е един от продуктите по проекта  „Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново”.  Дигиталният продукт показва визитните картички  на 40 видни общественици, лекари, учители, художници, архитекти, депутати, митрополити. Сред тях са д-р Фьодор Трейман – създател на белодробната болница в старата столица, Георги Козаров – главен окръжен архитект на Търново 1903-1927 год., с чието име се свързват възстановяването на опожарения Конак, изграждането на Окръжната палата и на първия туристически дом в страната – туристическата хижа на Царевец, италианският архитект Джовани Мосути, който прави проекта за Паметника на обесените и участва в проектирането на Стамболовия мост над Янтра,  Борис Денев – военен художник в Щаба на армията в София от 1914 до 1925 година, известният лекар и общественик д-р Васил Берон, Цанка Бобева – първата дипломирана акушерка в Търново, д-р Марко Павлов – създател на първата аптека у нас – Лекарня, Моско Москов – основател и председател на ТД „Трапезица”, Митрополит Климент – Васил Друмев, виден книжовник, политик, общественик.


„Проектът е на стойност 5241 лева и бе реализиран в продължение на осем месеца с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство”, модул „Културно наследство” на националния фонд „Култура”, който осигурява 5 000 от средствата. Останалите предоставя Държавна агенция „Архиви”, сподели Боряна Маринова , която е  ръководител на проектните дейности.
Тя допълни, че по разработката  са създадени четири продукта– мултимедийна изложба, една изложба на винил с 18 табла, 400 диска с дигиталната изложба и 175 календара за 2019 година. Проведени са осем информационни срещи. Привлечени са и трима дарители. Установен е културен обмен между българи, живеещи у нас и в Румъния. В изследователския процес са се включили 27 младежи и двама експерти.
Бенефициент на проекта е Държавна агенция „Архиви”. Дейностите са реализирани от „Държавен архив” – Велико Търново при дирекция „Регионален държавен архив”. Негови партньори са Областната администрация в старата столица, Община Велико Търново, ВТУ, Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий”, Демократичният съюз на българите в Румъния – Букурещ, Държавните архиви в Русе, Габрово, Разград и Силистра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!