Последни Новини

Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно

Васил Петров се запалил по джаза от колекция с плочи на поета Захари Петров
ноември 16, 2018
Торлака представя книгите „Иваил цар“ във Велико Търново
ноември 23, 2018
Покажи всички

Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно

91 новородени са минали за 11 месеца през отделението по Неонатология към болницата в Търново, спасено е бебе с тегло 900 грама

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Лекари, специалисти по здравни грижи, родители и деца се събраха в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново в навечерието на Деня на недоносените деца – 17 ноември. През последните години тази среща се утвърди като традиционна, тъй като в този ден вниманието е насочено към най-малките и борбени деца. В световен мащаб всяка година над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, като у нас броят им е над 6000 годишно.
И тази година десетки родители доведоха своите вече пораснали деца в отделението по Неонатология към областната болница в старата столица, които някога са били пациенти на звеното.


Началникът на Неонатологията д-р Кина Николова съобщи, че от началото на 2018 г. до този момент през отделениоето са преминали 91 деца. Най-малкото бебе, за което екипът се е грижил, е било родено с тегло едва 900 грама, то е било под грижите на търновските медици 48 часа, след което е било приведено в Неонатологично отделение – Плевен.
Д-р Николова запозна родителите с някои от съвременните методи за грижа за недоносените, които се прилагат в звеното.


През следващата година с родителите на децата, родени в риск ще работи психотерапевтът Саша Димова, която ще им предлага безвъзмездно по една консултация. Тя е категорична, че появата на дете в семейството е свързано с много мечти и надежди, но и с много въпроси, притеснения, страхове. А когато детето се появи преждевременно, объркването и тревогата са многократно увеличени. В тези моменти е от значение и това майката и бащата да бъдат подкрепени емоционално.

снимки-МОБАЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!