Последни Новини

Васил Петров се запалил по джаза от колекция с плочи на поета Захари Петров

Тони Димитрова сбъдна мечтата си да играе в театър
ноември 15, 2018
Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно
ноември 16, 2018
Покажи всички

Васил Петров се запалил по джаза от колекция с плочи на поета Захари Петров

 

Българският Франк Синатра представи новия си албум Pages на среща в Клуб” “Седем” във Велико Търново

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Именитият певец Васил Петров се запалил по джаза от колекцията от грамофонни плочи на поета Захари Петров, която е една от най-богатите сбирки в света.
„Преди да започна да се занимавам с джаз, се изявявах в самодейна група, пеех вокали, свирех на бас китара и не възнамерявах да ставам певец. Попаднах обаче на уникалната колекция от грамофонни плочи на поета Захари Петров. Най-напред слушах инструментален джаз, после вокален и така се влюбих в тази музика“, сподели във Велико Търново Васил Петров.
Българският Франк Синатра бе гост в култовия Клуб „Седем“ в старата столица, който през последната година и половина се утвърди като културно средище. Пред домакина Емил Йорданов-DJ Емо и гостите, Васил Петров разказа интересни моменти от живота и певческата си кариера.


„Като студент имах „малък“ глас, не много тембрист и с Ангел Заберски-старши работехме сериозно. Когато гласът ми укрепна, започнах да навлизам в дебрите на джаза. Така една музика, която до този момент у нас не беше привилегирована, изведнъж се отвори ниша за изява. Определено мога да кажа, че ако нямаше джаз, нямаше да ги има и останалите музикални стилове“, категоричен е известният изпълнител.
По онова време Васил Петров имал предложения от различни композитори, работил с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян. А с песента „Другия“ оглавил музикалната класация „Топ 10“ .
По повод на известното парче, което и до днес е хит, Васил Петров разказа, че първоначално тази песен е била написана за Васил Найденов. Той обаче не я харесал и я дали на Васил Петров. Когато джазменът я изпял, тя придобила изключителна популярност.
„Това не е единствен случай в музикалната история. Легендарната песен „Мона Лиза“ е била предложена първо на Франк Синатра, но той отказал да я изпее и била записана от Нат Кинг Кол и тя веднага става хит. А след това Синатра много съжалявал, че не пожелал да я изпее“, изтъкна Васил Петров.
Той сподели, че с първите му изяви с оркестър били в края на 1993 и началото на 1994 година, когато изнесъл поредица от концерти.
„Бях пионер в този вид изпълнения. Първоначално идеята беше на майка ми, която често ми казваше, че трябва да направя концерт със симфоничен оркестър. Един ден пътувахме с мой приятел за Русе и бяхме взели служителка от общината в Плевен. По пътя говорихме, че би било добре да опитам да пея с голям оркестър, но това ми се струваше твърде трудно за реализиране. Жената обаче като отишла в общината споделила тази идея. Ненадейно ми се обадиха с покана за изява с симфоничния оркестър на града. Събраха се изявени музиканти, които направиха аранжименти на песни и изведнъж се сдобих с цял репертоар. Тогава ми се сбъдна една голяма мечта“, разкри Васил Петров.
След Плевен, последвал концерт в София, който бил заснет от БНТ, а след това подобни изпълнения започнали да правят и други изпълнители.


Васил Петров е работил с всички филхармонии в страната, направил и прочутия Коледен концерт. През 1997 г.пък пожънал успех на „Аполония“ в Созопол, където участието му също било с плевенския симфоничен оркестър.
„Тогава диригентът предложи да направя дует с млада цигуларка, която пее добре. Тя за пръв път излезе на голяма сцена, беше забелязана и сега прави успешна оперна кариера в чужбина“, връща се назад в годините Васил Петров.
Изпълнителят не крие, че тази година е била изключително успешна за него в творчески план. През лятото е имал десетина концерта, а само преди броени дни фурор предизвика второто издание на спектакъла му „СИНАТРА:ВЕГАС“, създаден в завладяващия дух на 60-те години.
„Атмосферата бе в стила на Лас Вегас. Концертът беше с Биг бенд, с балет от 12 балерини, с участието на известни български музиканти, бях поканил също Михаела Филева и Орлин Павлов. След няколко дни тръгваме на коледно турне из страната, като концертът във Велико Търново ще е в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ , информира Васил Петров.
Сред присъстващите на затрогващата среща в Клуб „Седем“ бе великотърновската певица Мирела Величкова, която сподели, че с известния джазмен са състуденти от консерваторията.
„Васко беше слабичко, високо момче, което ходеше облечено с поло. Още тогава излъчваше изключителна изтънченост, чувствителност и интелигентност, които е запазил и до днес. Като студенти бяхме на бригада и брахме ябълки в Кюстендилско. Били сме и на ленински съботници, на които се забавлявахме като изписвахме с телата си името „Ленин“ и свидетелство за това са черно-белите снимки, които пазя и до днес“, разкри Мирела Величкова.
Васил Петров говори и за изискания стил на облеклото си в ежедневието и особено пред публика.
„Облеклото ми е в унисон с музиката, която изпълнявам. Заслуга за стила на обличане има майка ми. Преди години, когато все още нямаше бутици и беше изключително трудно да се намерят подходящи дрехи за концертите ми като фракове, папионки, майка ми се свърза с главния шивач на музикалния театър в София и той започна да ми шие костюмите“, разказа Васил Петров.


В Клуб „Седем“ певецът, който беше с приятелката си Маргарита Тошева, представи новия си албум Pages . Наред с кавърите на известни поп и соул палчета, албумът включва авторски композиции по музика на Васил Петров и текстове на британския актьор Бен Крос, който живее в България.
“Той пише прекрасна песенна поезия. Освен, че написа текстовете на някои песни, Бен Крос присъства на всички записи и даде много ценни технически съвети. С него сме пели заедно на Аполония, а и сме добри приятели”, каза още Васил Петров.
И въпреки уговорката, че срещата ще е само разговор, джазменът не се сдържа и изпя „True Love” и трогна присъстващите.
В книгата за посвещения на Клуб „Седем“, певецът написа: „Всичко е възможно с Бога напред!“.

Снимки-Веселина Ангелова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!