Последни Новини

Римският град Никополис ад Иструм оживява с древни занаяти и гладиаторски боеве

Инсталираха към томограф в болницата в Горна Оряховица софтуер за мерене на костната плътност
август 23, 2018
Стоян Стоянов, продуцент:   Платените кастинги не са измама, а шанс
август 24, 2018
Покажи всички

Римският град Никополис ад Иструм оживява с древни занаяти и гладиаторски боеве

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Римският град Никополис ад Иструм, намиращ се на 20 километра от Велико Търново, оживява този уикенд с международния фестивал „Нике – играта и победата”. Реанактори, групи за исторически възстановки и артисти ще пресъздадат ежедневието и бита в античното селище, занаятите и игрите, военното дело, римо-дакийските и римо-готските войни, гладиаторските боеве. Както преди много векове, в Никополис отново ще бъде посрещнат император Каракала.
Фестивалът ще бъде открит на 25 август от 10,30 ч., а програмата продължава през целия ден. Във вечерните часове посетителите ще могат да се насладят на античен театър, рецитал на поезия и концерт на група Ksana. Историческите възстановки продължават и в неделя.
Античният фестивал е организиран от Сдружение „Бъдеще за Никоп”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в Старата столица, Кметство – с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София.
За откриването посетителите могат да ползват и организиран от местна туристическа агенция транспорт. Автобусът от Велико Търново за Никополис ад Иструм ще потегли в 9,30 ч. от спирката пред Летния театър. Цената на двупосочния билет е 5 лева.

Снимка-Община Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!