Последни Новини

Инсталираха към томограф в болницата в Горна Оряховица софтуер за мерене на костната плътност

Спасяват кестените в Павликени чрез инжектиране на инсектицид
август 23, 2018
Римският град Никополис ад Иструм оживява с древни занаяти и гладиаторски боеве
август 23, 2018
Покажи всички

Инсталираха към томограф в болницата в Горна Оряховица софтуер за мерене на костната плътност

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Софтуер за измерване на костната плътност (б.а.остеоденситометрия), е инсталиран към компютърния томограф в Отделението по образна диагностика в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица. Лечебницата е второто здравно заведение в Северна България, в което ще се прилага метод за измерване на костната плътност със скенер.
“Този способ дава далеч по-бързи и точни резултати. Облъчването при него е също много малко – колкото при обикновена рентгенова снимка”, коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.
Медицински екип бе обучен от представители на фирмата доставчик.
“До момента 15 пациенти вече са се изследвали по този метод, като има и много записани. Пациентът може да получи резултата си на диск или на хартиен носител. Обмисляме да картотекираме всеки един изследван, за да може да проследяваме във времето състоянието му – дали и как се променя костната му плътност”, обясни д-р Дачева.
Тя подчерта, че остеопорозата е третото по значимост в света социално заболяване след сърдечно- съдовите и онкологични болести, а в средата на този век се очаква да стане първо поради увеличената продължителност на живота, и застаряването на населението. Разходите на здравните системи за лечение на остеопороза са огромни.
“Това е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, в резултат на което костите изтъняват и губят плътността си. Костите стават крехки и това води до чести счупвания в областта на китките, гръбнака и шийката на бедрените кости.”, допълни лекарката. Остеопорозата е два вида – първична и вторична (след продължително лечение с кортикостероиди, болест на Кушинг), също се категоризира като генерализирана, когато обхване целия скелет или локална.
Първичната остеопороза е масовата и най- често засяга жените в менопауза, тъй като организмът спира да произвежда хоромона естроген. Остеопорозата е известна още и като “тиха епидемия”, тъй като не е съпроводена с болки и може да не бъде забелязана с години. Първите счупвания настъпват около 60-65- годишна възраст, в областта на гръбначните прешлени. На голям риск са подложени възрастните хора, чиито кости са тънки и чупливи и в случай на падане и травма (най- вече се чупи шийката на бедрената кост), те се залежават трайно и развиват неблагоприятни съпътстващи заболявания. В 80% от случаите тези пациенти загиват.
Нововъведението – изследване на костната плътност със скенер, не се поема от здравната каса и всеки пациент сам заплаща процедурата. За своите пациенти обаче, МБАЛ пусна промоционална цена на изследването в размер на 40 лева, като тя ще важи до края на октомври.

снимка-МБАЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!