Последни Новини

Разкриха гроб от преди 3000 г в крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Животът на повтарящите се модели
август 12, 2018
Култовият Клуб “Седем” в Търново чества една година на 7 септември
август 19, 2018
Покажи всички

Разкриха гроб от преди 3000 г в крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Екипът от проучватели начело с Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново проучва древното кале четвърти сезон

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Археолози са разкрили гроб от преди 3000 години при разкопки на древната крепост Ряховец край Горна Оряховица. В последните дни на сезона, проучвателите решили да разкрият външното лице на калето, когато неочаквано  попаднали на два гроба извън крепостната стена. Единият е на дете, погребано в поза „хокер” или ембрионална.
„Предполага се, че гробът е от Ранно-желязната епоха и е на над 3000 години”, обясни ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Той допълни, че на останките тепърва ще бъдат извършени ДНК и антропологически анализи, както и експертизи за точно датиране. Чрез тях ще бъдат установени възрастта и пола на погребаното дете.
На сантиметри от детския гроб, който е ориентиран в посока Север-Юг, изследователите се натъкнали на втори гроб. Той е на по-високо ниво и е от Средновековието. Положеният в него е възрастен индивид, който е бил погребан по християнските обичаи в посока Изток-Запад.
„Интересното е, че за втора поредна година попадаме на гробове северно от жилищата, а учудващото е, че са извън крепостната стена. От това може да се направи извод, че крепостта е била обитавана още през Ранно-желязната епоха”, изтъкна Илиян Петракиев.
Това е четвъртото археологическо лято на древната крепост Ряховец. За работата на обекта тази година отново бе осигурено финансиране в размер на 20 000 лева от Община Горна Оряховица.  13 000 лева са предоставени от Министерството на културата, а за първи път от НИМ пък са отпуснати 5000 лева.
„Продължихме да работим по секторите, които сме изучавали, но целта бе да дълбаем под пластовете, разкрити досега“, уточни Илиян Петракиев.
Продължила е и работата по Западната. Тя е най-добре стратиграфски установена – най-дебелият културен пласт е там и археолозите опитали да слязат под нивото от 13 в., което са проучвали в предходните години. Като цяло идеята на проучвателите била да направят хронологичен разрез на Ряховец и да достигнат до първото заселване на крепостта.
Търсенето за заселване от предишни епохи продължило и в централната част на крепостта, където в предишните години бяха открити няколко жилища от 13 в. Екипът разкрива и части от Северната стена, като тук целта е да се помогне с повече данни за проекта, който Общината ще подготвя за консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект.
Археолозите са обърнали внимание и на сектора, в който още в първата година на проучванията бяха открити осем цели съда от бронзовата епоха.
Археолозите очакват резултатите от ДНК анализа на останките от скелет, който бе открит на крепостта миналата година и за който се предполага, че е на индивид от кумански произход. Анализът се прави в Харвард, заедно с голямото ДНК проучване на находки от палеолитни селища. Въпреки че находката от Ряховец е от Средновековието, тя също беше включена в изследването. Резултатите от експертизите се очакват с голям интерес, заради теорията, че крепостта по време на Асеневци е била населявана от кумани.

Снимка-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!