Последни Новини

Представени чрез добавена реалност занаяти от „Етър”-а бяха показани на изложение в Париж

Разхлаждащи билки за лятото
август 1, 2018
Изложба представя всички предложения от международния конкурс за нов градски център на Търново
август 2, 2018
Покажи всички

Представени чрез добавена реалност занаяти от „Етър”-а бяха показани на изложение в Париж

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

На изложение от фестивала Bains Numerique в Enghien Les Bains в Париж български занаяти, практикувани в края на ХІХ и началото на ХХ век бяха представени пред хиляди посетители, между които губернатора на Осака Ичиро Мацуи и посланика на Люксембург във Франция Мартин Шомер. Пресъздаването им е част от проекта VRCrafts@BG.
От писмо на проф. Стоян Малешков и проф. Марин Христов, които са част от екипа по проекта, до директора на ЕМО „Етър” в Габрово доц. д-р Светла Димитрова става ясно, че интереса към българската проява е бил голям. Благодарение на съвместния проект в Париж са презентирани част от съхранените в музея занаяти.
Събитието е било посетено от над 35 000 души, става ясно от благодарственото писмо на двамата професори.
«Проектът VRCrafts@BG е вдъхновен от българския етнографски музей на открито „Етър”. Идеята е да се даде възможност на хората, чрез тъй наречената добавена реалност, да се запознаят с традиционната българска архитектура, занаяти и обичаи от историческия период, представен в музея”, обясняват етнографи.
За да се види продукта от съвместния проект, може да посетите Шарланджийската работилница в ЕМО „Етър”. Чрез него съвременните хора могат да наблюдават как се произвежда шарлан (б.а.масло от орехи) в миналото. Това става именно чрез възможностите на добавената реалност.


Според digital.bg добавената реалност комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни – изображения, звук и други сетивни подобрения. При смартфоните, добавената реалност работи с приложение, което търси маркер, обикновено черно-бял баркод. След като намери маркера, приложението наслагва върху него 3D обект. Използвайки камерата на телефона, за да следи относителното положение на устройството и маркера, потребителят е в състояние да се разхожда и разглежда предмета от всички ъгли. Игри като Pokemon Go използват добавената реалност малко по-различно. Вместо да използва физически обекти, играта Pokemon Go показва 3D виртуален обект с някакъв дълбочинен трик. Може спокойно да се движите и този обект ще е пред вас, стига разбира се да не напускате правилната посока.

Снимки-ЕМО „Етър”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!