Последни Новини

Ако ви мъчат депресия или безпокойство

Балван-социалното село
юли 31, 2018
Разхлаждащи билки за лятото
август 1, 2018
Покажи всички

Ако ви мъчат депресия или безпокойство

 

Депресията и безпокойството са две много близки състояние, но в същото време коренно различни. Ето защо е важно да сте наясно дали страдате от депресия или безпокойство, за да предприемете необходимите мерки за лечение и решаване на проблема.
Безсъние, раздразнителност, лошо настроение, намалена трудоспособност, нежелание за социални контакти са все симптоми характерни както за депресията, така и за безпокойството. И при двете състояние се наблюдава повишаване нивата на серотонин и допамин.

Тогава как да ги различите?

Симптоми характерни повече при депресия
Тъга
Чувствате се ужасно тъжни, дори без ясна причина. Настроението ви е минорно, а сълзите ви са почти постоянно на очите.

Безнадеждност
Усещането, че животът ви е свършил, че няма смисъл и че сте достигнали дъното е нещо особено характерно за депресираните хора. Сякаш сте в лабиринт, от който не виждате как ще намерите изхода.

Липсата на какъвто и да е апетит или силно увеличения апетит за два характерни симптома при депресия.

Загуба на интерес към нещата, които обичате да правите
Дейностите, които досега са ви правили щастливи, вече не ви радват и нямате никакво желание да ги вършите. Нямате мотивация, всичко ви се струва скучно и безсмислено.

Симптоми характерни повече при безпокойство

Чувствате се стресирани, притеснени и напрегнати постоянно
Непрекъснато размишлявате за това какво ще се случи в бъдеще, постоянно имате усещането за настъпващ край, сякаш ще изгубите всичко, на което държите. Усещате се в безтегловност и не знаете накъде сте се запътили в живота си. Имате ниско мнение за себе си и очаквате да получите критика, въпреки, че се справяте страхотно, независимо с какво се захванете.

Трудно ви е да се концентрирате или отпуснете
Ако страдате от безпокойство, всеки път, когато се опитате да гледате филм, да прочетете книга или да работите, мислите ви блуждаят в съвсем различна посока, която се променя постоянно.

Натрапчиви мисли

В главата ви се прокрадват все едни и същи мисли, касаещи работата или личния ви живот, които ви тормозят постоянно и буквално парализират съзнанието ви. Усещате се безпомощни и безпътни, а натрапчивите мисли ви връхлетяват неканени в най-неподходящи моменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!