Последни Новини
Инсталациите на творците от КЕВИС впечатляват посетителите на етнографския музей „Етър”
юли 31, 2018
Ако ви мъчат депресия или безпокойство
август 1, 2018
Покажи всички

Балван-социалното село

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Балван е китно селище на 18 километра от Велико Търново, слави се с богата история, а през последните години се прочу с мащабна социална дейност.
„Селото е възникнало върху скала като римска крепост. От там носи и името си Балван, което означава камък. Районът е богат на вода и е известен с множество кладенци.
През 1944 г. край Балван се развиват бойни действия между Габровско-севлиевския партизански отряд и правителствени части. Сражението е известно като Балванска битка и в памет на загиналите е издигнат паметник със същото име.В близост само на 5 километра е красивият Еменски каньон с пещери и водопад“, разказва кметът на селото Недьо Георгиев.


Управникът е категоричен, че Балван, който се населява от около 600 души, е орисан с много дадености, но това не е достатъчно, за да е привлекателно място за живеене и съхраняване на традициите. Нужни са още добро управление с любов, амбиция и хъс.
„Свети Иван Рилски е почитан като закрилник на селото. Неговото име носят училището, Домът за стари хора, Дарителското Сдружение, както и църквата, която тази година чества 135 години“, изброява Недьо Георгиев.
Находчивият кмет с гордост обяснява, че наскоро селото е спечелило два проекта. От Дирекция на вероизповеданията са осигурени 5000 лева за ремонт на камбанарията, стълбището и пода на вековния храм.
Вторият проект е по ПУДОС за 10 000 лева, които ще бъдат инвестирани в парк в центъра на Балван, който ще е оборудван с беседка, две алеи, детска площадка, фитнес уреди.


Със средства по програмата „Местни инициативи“ пък ще бъде асфалтирана една улица.
„Уличната мрежа в селото не е ремонтирана от 80-те години на миналия век и вече е в окаяно състояние. Годишната субсидия на кметството е едва 7000 лева и парите не стигат за цялостно благоустройство“, казва Георгиев.
Управата на Балван обаче търси начини за облагородяването и развитието на селището. В 120-годишното читалище „Нива“ кипи активна самодейност, в която участват над 30 души. Те се изявяват във фолклорен състав, група за стари градски песни „Романтика“ и танцов състав „Надежда“. За трета поредна година на 1 септември Балван ще събере гости от близо и далеч на празника на дрипавата баница.


„Този път фестивалът ще е с международно участие с представители от сръбското село Бяла паланка. Осъществихме контактът със западните ни съседи със съдействието на бившия търговски представител в Сърбия Пламен Матеев. На 11 август група от Балван ще участва в техния празник „Дани банице“, сподели Недьо Георгиев.
Той допълва, че фестивалът е посветен на кулинарното изделие, тъй като от над 75 г.в селото развива дейност една от най-големите мелници в страната, Балван е било известно с най-вкусния хляб.
„Пътуващи по главния път София-Варна се отбиваха специално, за да си купят от топлите самуни. Лоши хора обаче преди няколко години подпалиха фурната и тя беше изпепелена при пожара. Затрит бе и поминъкът свързан с производството на прочутата бяла балванска халва“, разказва с болка бившата кметица на селото и настоящ председател на Сдружение „Св.Иван Рилски“ Благовеста Факирова.


Но пък други дейности са създадени през последните години и процъфтяват.
Мелничното предприятие работи и собствениците редовно подпомагат местните обществени прояви. В Балван развиват дейност цех за медицински изделия, дървообработваща база с най-качествените пелети, стопанство с над 300 бивола, както и пункт за изкупуване на билки.
„Напоследък много хора търсят и купуват имоти в Балван за втори дом. Заселват се дори и млади семейства. Имаме детска градина с 11 деца и основно училище с 30 ученици, които са от Балван и Ново село“, казва кметът.
Най-сериозните придобивки обаче са в социалната сфера. Социални услуги в помощ на деца и възрастни, превенция на престъпността и съхранение на местните традиции са сред приоритетите на Сдружение „Св. Иван Рилски“ . Двигател на мащабните инициативи, които се развиват вече 20 години е председателят Благовеста Факирова .
„Благодарение на Сдружението, от Балван стартират множество инициативи. В селото са ремонтирани и оборудвани три сгради – общинска собственост. В тях се помещават Кризисният център за деца жертви на трафик или пострадали от насилие, Центърът за работа с деца и младежи, Етнографският музей, Полицейският участък, Домът за стари хора и Домашният социален патронаж. В старческия дом са разкрити 13 работни места за общо 20 потребители, а Домашният социален патронаж дава работа на двама жители на селото“, споделя Факирова.


Тя припомня, че през 2007 година Сдружението е спечелило проект за разкриване на центрове за работа с деца и младежи „Отвори очи“ пред Международната организация по миграция. Такива центрове са обособени в Балван, Шемшево и Ресен, а по-късно и в още 17 населени места от община Велико Търново. Същата година Сдружението е реализирало и проект „Предай по-нататък“ пред американска фондация. Предоставени са 20 заплодени юници на социално-слаби семейства от малките населени места. В продължение на пет години Сдружението реализира и проекта „С грижа за възрастните хора“, благодарение на който социално-слаби жители от великотърновските села са получавали безвъзмездно лекарства от първа необходимост. В пенсионерските клубове по населените места са предоставени апарати за кръвно наляга и глюкомери за кръвна захар.
„С доброволци от Сдружението и възпитаници от медицинския колеж във Велико Търново посещавахме села, където личният лекар ходи един път в месеца, за да мерим безплатно кръвното налягане и кръвната захар на хората“, изтъкна Благовеста Факирова.
През годините са проведени множество благотворителни кампании за набиране на средства в помощ на възрастни хора. Балван е първото село в страната, където бяха монтирани пожароизвестителни датчици в домовете на самотноживеещи баби и дядовци. От 7 години Сдружение „Св. Иван Рилски“ е партньор в организирането на Лятната детска полицейска академия, която събира по над 400 деца от цялата община.


„Организицатията, ръководена от Факирова е партньор на Съюза на пивоварите в проекта „Спортът е най-добрият начин децата да пораснат“.
„Благодарение на Съюзът на пивоварите открихме първия в страната Център за превенция и спорт. Стартирахме и проект „Млад огнеборец“, който е съвместен с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново“, сподели Факирова.
Тя посочи, че Сдружението работи изключително добре и с Областната дирекция на МВР – Велико Търново. През 2016 година съвместният проект „С грижа за възрастните хора“ е бил избран като официална номинация за участие от страна на България в конкурса на Европейската мрежа по превенция на престъпността на тема „Превенция на престъпленията срещу възрастни хора“, който се състоя преди 2 г.в град Братислава, Словакия. Проектът получил грамота, сертификат и право да бъде качен на сайта на Европейската мрежа по превенция на престъпността като проект с голямо обществено значение. Разработката спечелила втора такава награда за България, след като бил представен на конкурс в Италия.


„Сдружението получи и плакет от Международната организация по миграция за 10-годишното ни партньорство за разработването и популяризиране на превантивни мерки за трафик на хора. Организацията ни бе удостоена и с плакат от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР за това, че много добре развива превантивната дейност по отношение на бедствията, авариите и пожарите“, изтъкна Благовеста Факирова.
Дейната жена подчертава, че в Балван няма кражби, телефонни измами, вандализъм, защото в обществените мероприятия активно участват и стари, и млади.
„Направихме и училище за възрастни хора. Баби и дядовци се събират два пъти в месеца, а полицаи им изнасят лекции как да се предпазват от измами, учат ги на безопасност на движение, разясняват им опасностите от трафик на хора и наркотици, за да знаят как и от какво да предпазват внуците си. Осигурихме и раздадохме 160 пазарски чанти и бастуни със светлоотразителни стикери, за да може при придвижване старците да бъдат забелязвани отдалеч от шофьорите. Всяка година през октомври провеждаме разнообразни прояви във връзка с Деня за борба с глада“, информира Благовеста Факирова.
Тя е категорична, че Сдружението помага в развитието на малките населени места не само на територията на община Велико Търново.

Снимки-Веселина Ангелова и архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!