Последни Новини

Д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ- Велико Търново в отговор на твърдения на червен депутат:

Ученици участват в проучването на древната крепост Ряховец
юли 14, 2018
Д-р Иван Александров, директор на Регионалната народна библиотека „П.Р.Славеков“ във Велико Търново: С дегитализацията книжовното ни богатство се ползва от библиотеките в цяла Европа
юли 22, 2018
Покажи всички

Д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ- Велико Търново в отговор на твърдения на червен депутат:

Няма закриване на болнични структури! Здравеопазването не е плод, зеленчук!

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Няма закриване на болнични структури в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Здравното заведение е в стабилно финансово състояние. Това заяви директорът на областната болница в старата столица д-р Стефан Филев в отговор на твърдения на депутатът от “БСП за България” Валентин Ламбев, който публично заяви, че се закриват отделения в лечебното заведение, тъй като то е във финансов колапс. Преди дни Ламбев отправи официално питане до министъра на здравеопазването, тъй като от 1 май МОБАЛ не обгрижва пациенти с ревматологични заболявания.
Болничният шеф обаче изрично опроверга твърденията на народния избраник.
“Болницата е в стабилно състояние и дори е на печалба. Към 31 юни е реализирана печалба от 419 000 лева, като приходите са увеличени със 158 000 лева. Приходите за шестмесечието на тази година са 10 341 000 лева, а разходите малко над 9 милиона лева. Заради увеличените работни заплати, осигуровки и електроенергия ,разходите са се повишили. Задълженията към доставчиците също са се стопили на 2 532 000 лева към 31 март 2018 г”, отчете д-р Филев.
Директорът на болницата категорично отрече, да е закривано отделение по ревматология.
“Временно болницата не осъществява дейност по ревматология, тъй като не отговаряме на медицинските стандарти, за договор с РЗОК и извършване на такава дейност”, обясни д-р Стефан Филев.
Той разясни, че единият от двамата специалисти- д-р Георги Николаев, който е на 75 години, напусна с молба от 1 май.
“Тъй като разполагаме само с един ревматолог- д-р Копчева, не можем да осъществяваме такава дейност по клинични пътеки”, уточни д-р Филев.


Д-р Галина Гарева допълни, че според законодателни промени от 2016 година, лечебницата е имала два варианта- или да разкрие такова отделение или да обособи легла в Първо Вътрешно отделение. До май тази година такива болни са се приемали в обособените пет легла във Вътрешното отделение. Д-р Филев подчерта, че болницата продължава да търси ревматолози, но условието те да са на основен трудов договор към нея, затруднява ситуацията.
“Специалността е много дефицитна и тепърва се развива. В Павликени има такъв специалист, но той няма да напусне града, за да работи на първи договор тук”, коментира д-р Филев.
Той подчерта, че всичко това е изложено в писмо до здравния министър, а д-р Гарева информира, че и РЗОК е сигнализирана за промяна в обстоятелствата.
Д-р Стефан Филев отговори и на други въпроси, поставени от Валентин Ламбев.На въпрос дали лечебната услуга ще се предостави на частна структура, болничният шеф контрира, че “това не е плод- зелечнук” да се прехвърля медицинската дейност. Той заяви още, че не знае частно здравно заведение, което да обслужва болни с ревматологични заболявания,  че законодателството позволява да има частно здравеопазване, че доста частни медицински центрове и лекарски практики са емблематични, и че не са регистрирани като офшорни. На твърдението на Ламбев, че той познавал 6 ревматолози, д-р Филев го призова чрез медиите да осигури поне един да започне работа в МОБАЛ.
На журналистическо питане защо Валентин Ламбев не е потърсил ръководството на болницата, за да се запознае със ситуацията, директорът заяви, че за 5 години само веднъж се е срещал с депутата по негова лична молба.
“Поиска от мен само фирмата -доставчик на храни на болницата да не е от конкуренцията.  Може да ме подложите на детектор на лъжата за тези мои думи!”, категоричен е  д-р Стефан Филев.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!