Последни Новини

Свищовски туристи изкачиха най-високия връх на Полша

Благодетелки от “Зонта Интернешънъл” дариха ехограф на болницата в Горна Оряховица
юли 11, 2018
Прецизна диагностика на кожата с А-ONETab-таблет в салон „Енигма“
юли 13, 2018
Покажи всички

Свищовски туристи изкачиха най-високия връх на Полша

 

Планинарите стъпиха на връх Велька Свищовка

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Студентско туристическо дружество „Академик” – Свищов проведе обхождане на част от планината Високи Татри в Словакия и райони около нея, включено в календарния план на дружеството за автопешеходен туризъм. Високите Татри са планинска верига, която включва най-високата част от Татрите и е с най-голяма надморска височина в целия район на Карпатите, като по-голямата им част се намира в Словакия, а по-малката част е в Полша. Основното ядро на масива и всички най-високи върхове на планината са в Словакия. Най-високият връх на планинската верига – Герлаховски щит (2655 м) е същевременно и най-високата точка на страната. На границата със Словакия се намира и най-високата точка на Полша – връх Риси.


Група от 10 опитни туристи – членове на академичното туристическо дружество, водена от Николай Нейков, посети различни исторически и природни забележителности в Югоизточна Словакия – средновековната крепост край Спиш, ледената пещера до гр. Рожнява, ждрелото Задел в Национален парк „Словенски карст”, водопада в с. Хърхов, мемориала Андраши. В самата планина, по много добре поддържани маршрути, свищовските туристи достигнаха до Щръбске плесо („плесо” – езеро), Попрадске плесо, Голямото, Жабешкото и Скалнатото езера. Стъпиха и на изходните пунктове за най-високите татрански върхове – Герлаховски щит и Ломницки щит, но недостатъчното време, с което разполагаха не им позволи да организират изкачването им. Свищовските туристи обаче изкачиха граничния връх Риси (2503 м), който е първенец на Полша и отнема около 10 часа за изкачване и слизане. На следващия ден групата от Свищов изкачи високия 2038 м. връх с изненадващото за повечето от тях название Велька Свищовка (Голяма Свищовка), където по традиция при покоряването на различни планински височини, развяха българския трибагреник и знамето на СТД „Академик”.


По думите на водача на групата, престоят на свищовските туристи в Словакия и първото обхождане на този маршрут, направено с цел проучване, са били съпътствани от хубаво и подходящо за изкачване време, но веднага след напускане на района, върховете на планината били скрити с черни облаци, раздирани от светкавици. За да направи целия обход, 10-членната група измина около 3000 км. с автомобили.
През летните месеци СТД „Академик” – Свищов планира изкачване на четирите югозападни гранични първенци в планините Руй, Осогово, Славянка и Беласица. Предвидени са пешеходни преходи към водопадите на Западна Стара планина, изкачване на върхове в район Мальовица – алпийския дял на Рила, и посещения на природни и исторически забележителности в Западни Родопи. В началото на м. септември 2018 г. членове на студентското туристическо дружество в Свищов ще изкачват планинския първенец на Словения – връх Триглав, висок 2864 м.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!