Последни Новини

Благодетелки от “Зонта Интернешънъл” дариха ехограф на болницата в Горна Оряховица

Изкуство от Корея показва пленерът „Павликени и светът“
юли 9, 2018
Свищовски туристи изкачиха най-високия връх на Полша
юли 12, 2018
Покажи всички

Благодетелки от “Зонта Интернешънъл” дариха ехограф на болницата в Горна Оряховица

Апаратът е на стойност 16 700 лева

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Дамите от “Зонта Интернешънъл”- Велико Търново дариха нов мултифункционален 4 D ехограф на болницата в Горна Оряховица. Новият апарат бе закупен след като нужната сума от 16 700 лева бе събрана по време на традиционния благотворителен бал на Зонта клуб “Бяло лято”. В отделението пристигна и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, също да засвидетелства уважение към дарителския жест на благодетелките.
“Щастлива съм, че и тазгодишната ни кауза – закупуването на ехограф за родилното отделение в Горна Оряховица, имаше успех. Благодаря на сестрите от “Зонта клуб”, които помогнаха, благодаря на всички, които участваха в „Бяло лято“, на кмета инж. Добромир Добрев.Надявам се болницата да привлича все повече майки и да се раждат все повече деца”, заяви досегашният президент на дамския клуб Анелия Вълева.


Настоящият президент на клуба Красимира Коцева подчерта, че датата 11 юли за връчване на дарението, не е избрана случайно, тъй като от ООН е обявен за Ден на населението.
“Преди 20 години на 11 юли се ражда 5-милиардният жител на планетата. Нека символиката направи така, че тук да се раждат още повече красиви цветя като тези”, обясни Коцева.
“Общата ни кауза е да издигаме авторитета на МБАЛ „Свети Иван Рилски“, подчерта и кметът инж. Добромир Добрев, който също е сред дарителите от благотворителния бал „Бяло лято“. Инж. Добрев припомни инвестициите, които Общината прави в апаратура за лечебното заведение, и проектите, с които се подобрява материалната база.
Градоначалникът обяви, че през тази година ще бъдат ремонтирани две отделения по проект “Красива България”, а догодина още две.


“Кандидатствали сме и с проект за ремонт на покрива пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии”, каза инж. Добрев.
С 4 D ехографът може да се осъществява още по-ранно откриване на бременността.  Освен за бъдещи родилки, апаратурата ще се използва и за диагностика на заболявания на женската полова система. Ехографът има възможности за разширени АГ и кардиологичен пакети, той е със 17-инчов цветен LCD монитор, с честотен диапазон 2-15 MHz, а екранът представя два образа в реално време. Освен това с него може да се прави кардиологичен запис в реално време на плода.
Досегашният ехограф, ползван в отделението, е на повече от 20 години.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!