Последни Новини

Министерство на културата отпуска 10 000 лева за дигитализация на Националния фестивал „Фолклорен извор“

Деца месиха и пекоха истински хляб 
юли 2, 2018
Енциклопедист и бунтар по душа издаде книгата „Сатанизъм Unlimited“
юли 2, 2018
Покажи всички

Министерство на културата отпуска 10 000 лева за дигитализация на Националния фестивал „Фолклорен извор“

Мащабната проява се провежда всяка година в свищовското село Царевец

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Министерство на културата за първи път отпусна 10 000 лева за цялостна дигитализация на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, като част от културното нематериално наследство – български фолклор, обичаи и традиции. Фестивалът се провежда от седем години в свищовското село Царевец под патронажа на Министерството на културата. От година пък е част от голямото семейство на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /CIOFF/.
В предстоящата фолклорна проява от 2 до 5 август ще се включат няколко международни състава.
“Устойчивото и успешно развитие на Фолклорния фестивал „Фолклорен извор“ бе причината да бъде одобрен и проект по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, който е на обща стойност 1.5 млн. евро. Проектът касаещ културния обмен в трансграничния регион ще се реализира между кметство Контеще, Румъния и кметство Царевец, България. В него е заложен ремонт на сградата на бившето училище в Царевец, където ще бъде изградена хотелска част, конферентни и репетиционни зали, открити и закрити сцени, за развитие и популяризиране на фолклорното национално богатство”, съобщиха от кметската управа на Свищов.
Предвидено е реализирането на фестивали, посещения на групи – с цел културен обмен и популяризиране на традициите, и обичаите между държавите от двете страни на река Дунав и др.

снимка-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!